KAMUSAL DENETLEME ERKİNİ ÖZELE DEVREDEN VE ZİRAAT MÜHENDİSİNİ GÖRMEZDEN GELEN YÖNETMELİK DANIŞTAY’DAN DÖNDÜ!

MERKEZ
05.06.2010
 

- BASIN AÇIKLAMASI -  

KAMUSAL DENETLEME ERKİNİ ÖZELE DEVREDEN VE ZİRAAT MÜHENDİSİNİ GÖRMEZDEN GELEN YÖNETMELİK DANIŞTAY‘DAN DÖNDÜ!

5 Haziran 2010

 

Danıştay 10. Dairesi, su yapılarının denetiminde ziraat mühendislerini devre dışı bırakan Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği‘nin yürütmesini durdurmuştur.

Bilindiği üzere Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü‘nce hazırlanan Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği, 15.8.2009 gün ve 27320 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Su yapıları denetim hizmetlerinde ziraat mühendislerine yer vermeyen; bu nedenle 7472 Sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun ve Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük hükümlerine aykırılık taşıyan Yönetmelik hakkında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından dava açılmıştır.

Söz konusu davaya bakan Danıştay 10. Dairesi, 27 Nisan 2010 tarihinde, Yönetmeliğin Amaç, Kapsam ve Dayanak hükümlerini düzenleyen 1, 2 ve 3. maddeleri ile 4. maddesindeki "Kilit Personel" tanımına ilişkin (d) bendinin yürütmesini durdurmuştur. Yönetmelikteki "Kilit Personel" tanımıyla, su yapılarının denetiminde inşaat, makine, elektrik, jeoloji, harita ve çevre mühendisleri yetkili kılınırken, ziraat mühendisleri devre dışı bırakılmıştı.

Oysaki sulama tesisleri, sulama suyu ve hayvan içme suyu sağlamak için yapılacak göletler, drenaj, toprak erozyonunu önleyici toprak ve su muhafaza edici tesisler ziraat mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Çoraklaşan toprağı ıslah etmek, drenajını sağlamak, kirlenen toprağı temizlemek, toprağı oluştuğu yerde tutmak, suyu da toprağa eriştiği noktada yarayışlı duruma geçirmek, fazla suyun süzülmesi için gerekli yapıları planlamak sadece ziraat mühendislerinin bileceği ve yapacağı işlerdir.

Öte yandan DSİ‘nin Su Yapıları Denetim Hizmetleri Uygulama Genel Tebliği de 3.2.2010 gün, 27482 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik ile aynı yanlış / kasıtlı içeriğe sahip Tebliğe karşı da dava açılmış olup, yargı süreci devam etmektedir.

Danıştay 10. Dairesi‘nin kararı uyarınca söz konusu Yönetmelik ve Tebliğ derhal ziraat mühendislerini de kapsayacak şekilde değiştirilmelidir. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak, DSİ Genel Müdürlüğü‘nü yargı kararının gereğini yerine getirmeye çağırır, kamuoyuna saygılarımızı sunarız.

 

Dr. Gökhan GÜNAYDIN

Başkan

Okunma Sayısı: 973