KANAL 5: ZMO: STOKLAR YETERLİ DEĞİL, YERLİ MISIR ÜRETİMİ ARTIRILMALI- 5 NİSAN 2020
Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye'nin 2020 yılı ve sonrası için mısır stoklarının yeterli olmadığını belirterek, Türkiye'de derhal planlı bir şekilde yerli mısır üretiminin artırılması gerektiğini bildirdi.
Türkiye’nin mısır üretimi, verimlilik bakımından dünya ortalamalarının üzerinde; ancak mısır üretimi, kendi tüketimini karşılayamıyor.
Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye’de başta Çukurova bölgesi olmak üzere, mısır ekimi zamanı olan bugünlerde, 2020 Mısır Raporu yayınladı.
Raporda verilen bilgilere göre, 1961 yılında 705.000 hektar alanda üretilen mısır, 2018/19 sezonunda ise 591.900 hektara düştü.
Türkiye’de üretilen 6 milyon ton civarında mısır, kendi iç talebini karşılamadığı için, yurt dışından 2,1 milyon ton mısır ithal ediyor.
Son 10 yılda mazottaki fiyat artışı %216, üre gübrede %292, DAP gübrede %262, 20:20:0 kompoze gübrede %277 olurken, mısır fiyatlarında artış %185 oldu, mısır üreticisi yoksullaştı.
Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye’nin 2020 yılı ve sonrası için mısır stoklarının yeterli olmadığını belirterek, Kovid-19 salgını sebebiyle ülkelerin sınırları kapatıp, dış ticaret hacmini daraltıp korumacılık önlemlerini artırdığı bu dönemde, Türkiye’de derhal planlı bir şekilde yerli mısır üretiminin artırılması gerektiğini dile getiriyor.
Türkiye’de piyasaya sunulan mısırın %75’ i yem sektöründe kullanılıyor. Bu alanda en yüksek pay, kanatlı sektörüne ait. Kalan % 20’lik bölümü, nişasta-glikoz sanayinde, % 5’i ise endüstride, yağ üretiminde ve tohumluk olarak kullanılıyor.
Türkiye’de tahıllar içerisinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip olan mısır; ağırlıklı olarak Adana, Konya, Karaman, Sakarya, Osmaniye, Manisa, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Eskişehir, Denizli, Bursa, Mersin, İzmir, Hatay, Aydın, Samsun ve Balıkesir’de birinci ürün olarak; en fazla Şanlıurfa ve Mardin illerinde ise ikinci ürün olarak üretiliyor.
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız.