KANAL B / 4 ŞEKER FABRİKASININ DAHA SATIŞI ONAYLANDI / 05 HAZİRAN 2018
Devlete ait 14 şeker fabrikasından 11`inin satışı, resmen tamamlandı... Özelleştirmeye tepkiler ise devam ediyor... Şeker fabrikalarının zarar ettirildiğini savunan Ziraat Mühendisleri Odası yöneticileri, Nişasta Bazlı Şeker kullanımına karşı da vatandaşı uyarıyor...
Özelleştirme Yüksek Kurulu; Elbistan, Alpullu, Burdur ve Muş şeker fabrikalarının satışını onayladı..
Böylece, Türkşeker`e ait 14 şeker fabrikasından 11`inin satışı resmen tamamlandı.
Şeker-İş Sendikasının yaptığı hesaplamaya göre; Devlet, sadece 4 fabrikanın satışından 415 milyon 320 bin lira zarar etti..
Özelleştirmelere eleştiri ve tepkiler de sürüyor.
ZMO YÖN. KR ÜYESİ MURAT ASLAN : " ŞEKER FABRİKALARI ZARAR ETMEDİ; ETTİRİLDİ. ZARAR ETTİRİLİYOR İFADESİ ÇOK DAHA DOĞRU ÇÜNKÜ 2001 YILINDAKİ YASA DEĞİŞİKLİĞİNDEN SONRA ŞEKER PANCARINA CİDDİ BİR KOTA OLUŞTURULMUŞ ÜRETİCİ DE ÜRETİMDEN VAZGEÇMEK DURUMUNDA KALMIŞ. MALİYETLER ÇOK FAZLA OLDUĞU İÇİN DE BU ÜRETİM DÜŞMÜŞ VE ZARAR EDİYOR GİBİ BİR ANLAM İFADE EDİLMİŞ KOTA SIKINTISIYLA BU SÜREÇ BAŞLIYOR "
Aslan, şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle Nişasta Bazlı Şeker kullanımının da artacağına da dikkati çekiyor...
"NİŞASTA BAZLI ŞEKER TÜRKİYE`DE CİDDİ ANLAMDA DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN BİR KONU, SAĞLIK BAKANLIĞI BU KONUYLA İLGİLİ FARKLI AÇIKLAMALARDA BULUNUYOR ZIT AÇIKLAMALAR OLMASI DA KONUNUN ÜLKE GÜNDEMİNDE DAHA FAZLA TUTULMASI GEREKTİĞİNİ GÖSTERİYOR.. NBŞ ÜRETİMİ İLE İLGİLİ AVRUPANIN BİR ÇOK ÜLKESİNDE BÖYLE BİR ÜRETİM TARZI YOK... BİZİM ÜLKEMİZDE İSE ŞEKER YASASINDAN SONRA BU KOTA YÜZDE 10LAR CİVARINA ÇIKARILMIŞ HER YIL DA BAKANLAR KURULUNA YÜZDE 50 CİVARINDA ARTTIRMA YETKİSİ VERİLMİŞ VE BU YETKİ DE MALESEF HER YIL ARTTIRILMIŞ SORUNLARA YOL AÇACAK BİR ÜRETİM MODELİ.."
Ziraat Mühendisleri Odasının talebi ise özelleştirmeden vazgeçilip şeker pancarı üreticisinin desteklenmesi...
"DEVLETİN VERDİĞİ KATKI ÇOK AZ VE ÜRETİMLE İLGİLİ CİDDİ BİR KISITLAMA VAR ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNDEN MUTLAK SURETLE VAZGEÇİLMESİ LAZIM ÇİFTÇİMİZ BUNU YAPABİLECEK GÜÇTE, DÜNYADA ŞEKERE OLAN TALEP ASLINDA ARTIYOR 5 MİLYON TON ARTIŞ TALEBİ VAR... BİZİM ŞEKER ÜRETİMİNDEN PANCAR ÜRETİMİNDEN VAZGEÇİP NBŞ YE YÖNELMEMİZ YANLIŞ BİR YAKLAŞIM"
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız.