KANAL B HABER: TARIM ALANLARI % 1,5 KÜÇÜLDÜ - 17 EYLÜL 2018
Tarım alanları küçülüyor; çiftçi toprağını terk ediyor... Yükselen döviz kurları, ürünlerin maliyetine de yansıyınca, fiyatlar hızla artıyor. Türkiye ekonomisi açısından tarım ve hayvancılığın önemine dikkati çeken uzmanlar, hükümete acil önlem çağrısı yapıyor.
Ziraat mühendisleri odası, tarım alanlarının küçüldüğüne ilişkin uyarıda bulundu.
"TÜİK`İN YAYINLADIĞI VERİLERE GÖRE TÜRKİYE TARIMININ YÜZDE 1,5 KÜÇÜLDÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ. BU DA ÇİFTÇNİN KAZANAMADIĞI VE TARIMIN GERİLEDİĞİ GİBİ ARTIK BU ÜLKENİN MİLLİ GELİRİNE OLAN KATKININ DA KÜÇÜLDÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR. BU ÜLKE HALKINI BESLEYECEK GIDA ÜRETMEK VE GIDA EGEMENLİĞİNİ DEVAM ETTİRME SORUNU ÖN PLANA ÇIKIYOR"
Çiftçinin toprağını terk etmek zorunda kaldığını savunan uzmanlar, Türk lirasındaki değer kaybının da tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilediğine işaret ediyor.
"TÜRKİYE`DE ÇİFTÇİLERİN KULLANDIĞI TARIMSAL GİRDİLERİN TAMAMI İTHLATA DAYANIYOR. DÖVİZ MİKTARINDAKİ EN UFAK BİR ARTIŞ ÇİFTÇİNİN ÜRETİM MALİYETLERİNİ ÇOK YÜKSELTİYOR. SORUMLUSU ÇİFTÇİYMİŞ GİBİ YÜKSELEN FİYATLAR KARŞISINDA HEMEN İTHALAT ÇÖZÜMÜNE GİDİLİYOR. ÇİFTÇİMİZİN DIŞARDAN GELEN ÜRÜNLERLE REKABET ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL.İÇERDEKİ ÜRETİM HIZLA GERİLİYOR. KAZANAMAYAN ÇİFTÇİ HIZLA TARIM ARAZİLERİNİ TERK EDİYOR"
Hükümete acil önlem çağrısı yapan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, hem üretici, hem de tüketicinin mağduriyetinin giderilmesi için ithalata dayalı çözümlerden vazgeçilmesi gerektiğini söylüyor.
"TÜRKİYE ŞUAN ÜRETİMDEN KOPMUŞ BİR ÜLKE. İTHALATA DAYALI ÇÖZÜMLER ÜRETMEYE ÇALIŞIYOR BU DA İÇERDEKİ ÜRETİCİYİ DAHA ZOR DURUMA SOKUYOR. TÜKETİCİMİZİN DE DAHA YÜKSEK FİYATLARLA O ÜRÜNE ULAŞMASINA NEDEN OLUYOR. TÜRKİYE KENDİ ÖZ KAYNAKLARIYLA ÜRETMELİ. TÜRKİYE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK AÇISINDAN DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKELERİNDEN BİRİ.BU COĞRAFYAYA HAS BİTKİ TOPLULUKLARINDA LİDERLİĞE OYNUYOR.
ARTAN NÜFUSU BESLEMEK GELECEKTE DAHA DA ZORLAŞACAK KURAKLIK NEDENİYLE. TÜRKİYE TEDBİRLERİNİ ALMALI. "
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız.