KANAL B İLE RÖPORTAJ - KURAKLIK BEREKETLİ TOPRAKLARI DA VURDU
Çukurova bölgesinde kuraklıktan en fazla etkilenen ürün olan buğdayda beklenen rekolte kaybı yüzde 20-30 civarında.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanımız Semih Karademir buğdayın, bölgede ilk ürün olarak ekilip ilk hasat edilmesinden dolayı diğer bölgelere piyasa oluşturması açısından çok büyük bir önem arzettiğini söyledi.
Kanal B Adana Temsilcisi Sema Erdoğan`a konuşan Karademir, son düşen yağışların buğdaya herhangi bir etkisi olmadığını belirterek şöyle konuştu;
"Ülke genelinde buğday üretimimiz yaklaşık 20-22 milyon ton civarındadır, Türkiye genelinde de buğday rekoltesinde yüzde 20-30 oranında düşüş bekliyoruz. Adana/nın Türkiye`nin buğday üretimine katkısı yüzde 6-7 oranında. 2013`te bu rakam yüzde 3.19 olmuş. Genel içerisinde bu oran az gibi görünebilir ama Adana buğdayının şu önemi vardır. İlk ekilip biçilmesinden dolayı diğer bölgelere piyasa oluşturmakta ve önünü açmaktadır, turfanda olması önemlidir"
Çukurova Bölgesi`ne son düşen yağışların buğdaya herhangi bir etkisi olmadığını da kaydeden Şube Başkanımız Semih Karademir sulanamayan kırsal alanlarda yüzde 20-30 oranında bir rekolte kaybı beklendiğini söyledi. "Buğdayda daha önce bölge içinde kayıplarımızın yüzde 20-30 civarında olacağını tahmin ediyorduk. Hala aynı şeyi düşünüyoruz. Adana‘da uzun yıllar yağış ortalamaları 640 milimetredir. Dün yağan yağmurlarla beraber 2014 yılı için yağış miktarı 230 milimetredir. Normal koşullarda buğday ürününün yıllık miktarı 250-400 milimetredir. Bu sonuç da gösteriyor ki buğday için istenilen yağış miktarını karşılayamamıştır." Karademir, zarar eden üreticinin ne yapabileceği sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Biz devletten özellikle kıraç arazilerde üreticilerin hızlı bir şekilde kayıplarının tespit edilip, varsa kredi borçlarının ötelenmesi, desteklemelerin daha çok artırılmasını, uzun vadede de ülkemizde bir kuraklık sigortasının gelmesini öneriyoruz."