KANAL B İLE RÖPORTAJ - KURAKLIK EN ÇOK BUĞDAYI ETKİLEDİ
Çukurova'da yıllık yağış ortalamasının yüzde elliden daha azını almış durumdayız. Özellikle buğday ekimleri bundan negatif etkilenmekte.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Üyesi Prof. Dr. Rıza Kanber, "Kuraklığın yeryüzünde bilinen en sinsi ve etkileri uzun zamana yayılan bir doğalkıran" olduğunu belirterek en çok etkilenen ürünün buğday olduğunu kaydetti.
Çukurova`da geçen yıla oranla yağış oranının yüzde ellinin altına düşmesinden en çok etkilenen ürünün buğday olduğuna dikkat çeken Kanber; "Türkiye genelinde olduğu gibi Çukurova bölgesi de ciddi bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Çukurova`da yıllık yağış ortalamasının yüzde elliden daha azını almış durumdayız. Özellikle buğday ekimleri bundan negatif etkilenmekte. Eğer sulama imkanı varsa üretici kuraklıktan korunmaya çalışıyor. Eşik alanlarda sulama olanağı olmayan üreticilerimizin buğday ekimleri çok yoğun hatta tehlikeli olarak kuraklıktan etkilenmekte. Tahminlerimize göre yaklaşık %50 eksik buğday ürünü elde edeceğiz." dedi.
Sebze ve Meyvede de Verim Kaybı Yaşanacak
Kasım ayının ortalarına doğru ekilmiş ama hiç sulanmamış buğday bitkisinin gelişiminin oldukça cılız olduğuna vurgu yapan Kanber; "Mart ve Nisan ayında beklenen yağışın olmaması durumunda yalnızca bölgemiz değil ülkenin buğday rekoltesi bakımından büyük bir felaketle karşı karşıya kalabileceğini, sebze ve meyvelerde de verim düşmelerinin olacağını" söyledi.
Ülkemizin su kaynakları açısından zengin olmadığını da hatırlatan Kanber, "su kaybının önüne geçebilmek için damla sulamanın da ötesinde, gömülü damla sulama sistemine geçilmesi" gerektiğine dikkat çekti.