KANAL B İLE RÖPORTAJ - NARENCİYE İHRACATINDA IŞİD TEHLİKESİ

KANAL B İLE RÖPORTAJ - NARENCİYE İHRACATINDA IŞİD TEHLİKESİ
ADANA
11.07.2014

Şube Yönetim Kurulu Üyesi Barış Kurtaran Kanal B Adana Temsilcisi Sema Erdoğan`ın sorularını yanıtladı.

 

Türkiye, yaş sebze ve meyve ihracatında önemli pazarlarını kaybediyor. Avrupa Birliği ülkeleri, ürettiği meyveyi tüketmeden dış alım yapmıyor. Narenciye ihracatında önemli iki pazardan biri olan Rusya siyasi nedenlerden sonra geçen yıl Moskova Hali`ni kapattı, Ukrayna`da ise iç karışıklık var. Geriye kalan pazar Irak. Bu ülkede de IŞİD`in artan terörü narenciye ihracatını etkileyecek gibi görünüyor.

Narenciye ihracatında yaşanabilecek sorunlara ilişkin Kanal B Adana Temsilcisi Sema Erdoğan`a konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Barış Kurtaran; "2013 yılında Çukurova üreticisinin en çok narenciye ihracatı yaptığı bölge Kuzey Irak ve Irak`tı. Bu bölgede yaşanan sıkıntılar ve terör faaliyetleri devam ederse 2014 yılında kimse cesaret edipte o bölgeye mal gönderemez. Hükümetin bu konuda bir tedbir alması gerekiyor" dedi.

Erkenci narenciye bölgesi olan Erzin, Dörtyol Bölgesi`ndeki ihracatçıların sadece erkenci mandalinaya her zaman yaptıkları yatırımın 3`te 1`i oranında yatırım yaptığını söyleyen Kurtaran; "İhracatçı önünü göremediği için bekleme pozisyonunda. Yurtdışı ile ciddi bir bağlantı yapamadılar, ihraç edilemeyen narenciyenin iç pazara dönme şansı yok. Yetiştirilen 4 milyon ton narenciyenin ancak 1 milyonu yurtiçinde tüketiliyor."

İhracat Teşvik Primi Önemli

Sanayi Bakanlığı`nın "İhracat Teşvik Primi" vermeyeceğine de değinen Kurtaran; "DİFİF dediğimiz ihracat teşvik primleri vardı. Narenciyede ton başına 200 dolar olarak veriliyordu. Sanayi Bakanlığı açıklama yaptı ve 2014 yılında biz DİFİF vermeyeceğiz dedi. Bu Tarım Bakanlığına geçti. İhracatçıya verildiğinde tonda 200 dolar olan ihracat teşvik priminin çiftçiye verilmesi gündeme geldiğinde dönümde 65 TL gibi bir rakama düşmesi hem üreticiyi hem de ihracatçıyı sıkıntıya sokacak.  Bir dönümden ihracatçı 200 dolar aldığında ton başından ciddi bir rakam elde ederken, çiftçiye dönüme verdiğinizde çok cüzi bir rakam kalıyor. Tarım Bakanlığı bu durumu nasıl dengeleyecek, ihracatçı teşvik olmadığı için riske girmeyecek. Irak`ta sürecin böyle işlemesi durumunda üreticiyi de ihracatçıyı da zor günler bekliyor."

 

 

Okunma Sayısı: 276
Fotoğraf Galerisi