KANAL B YAYINI
İtalya Ziraatçılar Birliğinin hazırladığı sağlık açısından en tehlikeli gıdalar listesinde en fazla ürün ve şikayetle giren ülke olarak Türkiyenin gösterilmesini Şube Başkanımız Ahmet ATALIK 22 Ekim 2017 tarihinde Kanal B TVye değerlendirdi. AB ülkeleri başta olmak üzere çoğu Avrupa ülkelerinin yer aldığı Hızlı Uyarı Sisteminde Türkiye 2017nin ilk 10 ayında 201 vaka ile yer alırken, bizden çok daha az tarım arazisi ve üretime sahip İtalya 158, Avrupa tarımının merkezinde yer alan Fransa ise 95 vaka ile yer aldı. Ürünlerimize çoğunlukla sınır reddi uygulanırken, diğer iki ülkenin ürünleri için bilgilendirme ve uyarı yapıldı. Bu sonuç bize gıda güvenliği konusuna biraz daha önem vermemiz gerektiğini gösteriyor. İtalya ile olan ilişkilerimizde donmuş karideste kararmayı yavaşlatan sülfit tespit edilirken, çok daha büyük oranda karşılaşılan sorun kabuklu ve kabuksuz fındıkta, kabuklu antep fıstığında, badem ve kuru incirde tespit edilen aflatoksin oldu. Aflatoksin, hijyenik olmayan ortamlarda kurutulmaya çalışılan bu ürünlere bulaşan küf mantarlarının ürettiği kanserojen bir toksindir. Çözümü ortamda temizliğin sağlanmasıdır. Tespiti yapılan diğer bir olumsuzluk da yem katkı maddelerinde bulunan dioksin olmuştur. Dioksin sanayi tesislerinin çok yüksek üretim sıcaklıklarında oluşan, doğal olmayan bir maddedir ve aflatoksinden 600 kat daha etkilidir. Bu nedenle gıda ve yemde bulunmaması gerekir. Hayvanların yağ dokularında biriktiğinden hayvansal ürünlerin yağlı kısımları tüketilmemelidir. Dioksinli yem ile beslenen hayvansal ürünlerle insan bünyesine girmekte ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Hızlı Uyarı Sistemi sayesinde Avrupadaki gıda güvenliği bildirimleri üç gün gecikmeyle şeffaf bir şekilde izlenebilirken, ülkemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yıllık faaliyet raporlarında kaç işletmenin denetlendiği ve ne miktarda para cezası kesildiği düzeyinde ancak izlenebilmektedir.