KARADEMİR: "TMO BUĞDAYA SAHİP ÇIKMALI"
Ülkemizde buğday üretiminin yıllık yaklaşık 20-22 milyon ton civarında olduğunu söyleyen Şube Başkanımız Semih Karademir, "2014 yılında %30'a varan kayıp beklemekteyiz" dedi.
Buğday hasadının ilimizin erkenci bölgesi olan Karataş ilçesinde başladığını söyleyen Karademir, "Bölgemiz ülkemiz içerisinde buğday hasadının ilk yapıldığı yerdir. İlk hasadın yapılması fiyatların oluşması ve piyasaya yön vermesi açısından önem arz etmektedir" dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Toplantı Salonu`nda açıklama yapan Semih Karademir, yapmış oldukları çalışmalarla 1 kg buğdayın maliyetinin 0,85 TL olduğunu hesapladıklarını söyleyerek "% 20lik karlılık ve sürdürülebilir bir tarım için üreticinin buğdayı en az 1 TL fiyat ile satması gerekmektedir" dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi`ni üretilen buğdaya sahip çıkmaya davet eden Semih Karademir açıklamasını şöyle sürdürdü;
"Buğday hasadı ilimizin erkenci bölgesi olan Karataş ilçesinde başlamıştır. Bölgemiz ülkemiz içerisinde buğday hasadının ilk yapıldığı yerdir. İlk hasadın yapılması fiyatların oluşması ve piyasaya yön vermesi açısından önem arz etmektedir.
2014 yılı ülke genelinde olduğu gibi ne yazık ki bölgemizde de yağışların yetersiz olmasından dolayı verimlerin hem ülke genelinde hem de bölgemizde düşük olacağını tahmin ediyorduk. Nitekim bölgemizde yapılan ilk hasatlarda verimlerin beklentilerin altında olduğunu tespit etmiş durumdayız
Ülkemizde buğday üretimi yıllık yaklaşık 20-22 milyon ton civarında iken 2014 yılında bu miktardan % 20 -30 luk bir kayıp olacaktır. İlimiz bu üretimin yaklaşık % 5-6 lık kısmını karşılamaktadır.
Bölge üreticilerimizin kötü doğa koşulları ile mücadele [kuraklık, don, fırtına] ederek bin bir emekle üretmiş oldukları buğdaydan para kazanmaları oldukça önemlidir. Çünkü buğday arkasına yapacağı ikinci ürün mısır, soya, pamuk, susam tarımı için finans yaratacaktır. Aksi taktirde üretici ya kredilere boğulacak veya arazisini boş bırakacak ve ithalatçılara gün doğacaktır.
Ziraat Mühendisleri Odası Tarla Bitkileri Komisyonu yapmış olduğu çalışmalarda 1 kg buğdayın maliyetinin 0,85 TL olduğunu hesaplamıştır. % 20lik karlılık ve sürdürülebilir bir tarım için üreticinin buğdayı en az 1 TL fiyat ile satması gerekmektedir.
Yine odamız komisyonun yaptığı çalışmalarda bugüne kadar çiftçinin kara gün dostu olan Toprak Mahsulleri Ofisi`nin piyasada buğday alımı yapmadığını ve fiyat ile ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmadığını tespit etmiştir. Anlaşılacağı üzere üretici yine tüccarın inisiyatifine bırakılarak kaderine terk edilmiştir.
Buğday rekoltesinin düşük çıkmasından dolayı, üreticiler zor duruma düşecektir, bundan dolayı yetkilileri
-Destekleme primini gözden geçirmeleri
-Ülke genelinde don zararından etkilenen üreticilere getirilen kredilerin ötelenmesi durumunu kuraklıktan etkilenen üreticilere de aynı hakkın verilmesi,
-Toprak Mahsulleri Ofisi`ni rekoltenin düşük olmasından dolayı ve güvenli yarınlar için ithal edilen değil, üretilen buğdaya sahip çıkmaya davet ediyoruz."
ZMO Adana Şube Toplantı Salonu`nda yapılan basın toplantısına Yönetim Kurulu Üyeleri Ayten Dolançay, Abdullah Doğan, Barış Kurtaran ve Eski Şube Başkanımız Ayhan Barut katıldı.