KARADENİZ’DE FINDIK, ÇUKUROVA’DA PAMUK ÖNEMLİ – YENİGÜN GAZETESİ

MERKEZ
14.08.2006
 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Karadeniz Bölgesi için fındık ne kadar önemliyse Güney Bölgeleri için de pamuğun o denli önemli olduğunu belirterek, bu alanlarda “doğru tarım politikaları geliştirilmesi” gerektiğini söyledi.

Günaydın, ZMO’ya bağlı 26 oda başkanı ile Adana Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında, pamuk ve fındıkta üreticinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Tarıma gereken önemin verilmediğini ileri süren Günaydın, şöyle konuştu:

“Tarım sektörü, bu ülkenin can damarıdır. Türkiye bu gerçekten hareketle, bir an önce tarıma gereken  önemi vermeli, doğru tarım politikalarını uygun kaynak büyüklükleri ile birlikte yaşama geçirerek, sektörü dünya ile yarışabilir konuma taşımalıdır. Tarım sektörünün bu ülkenin gayri safi milli hasılasına katkısı 30 milyar dolar. Ancak devletten aldığı destek ise 3-4 milyar YTL civarındadır.”

Pamuk ithalatının her yıl arttığına dikkat çeken Günaydın, Türkiye’nin 1 milyon 350 bin ton olan lif pamuk üretimindeki açığın her geçen gün büyüdüğünü, 2005 yılı öncesine kadar 550 bin ton ithal edilen pamukta bu rakamın 2005’te 748 bin tona ulaştığını söyledi.

Pamukta en yüksek verimin Türkiye’de elde edildiğini, ancak Türk üreticilerinin dünyadaki rakipleriyle rekabet edemediğini vurgulayan Günaydın, “Çünkü dünyanın en pahalı mazotu, su ve elektriğini Türk çiftçisi kullanıyor. Eğer Türkiye dünya ile rekabet etmek istiyorsa girdi maliyetlerini mutlaka düşürmelidir” dedi.

Türkiye’nin fındık ve pamukta doğru tarım politikaları geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Günaydın, şunları kaydetti:

“Fındık son bir yılda 2 milyar dolara ulaşan geliri ile ülkenin en önemli ürünlerinden birisidir. Pamuğun 2005 yılında Adana’da 32 bin hektar olan ekim sahası, bu yıl 51 bin hektara yükselmiştir. Yani Karadeniz için fındık neyse güney bölgeleri için pamuk aynıdır. Karadeniz’de 5-8 milyon insanın geçimini sağlayan fındık, Fiskobirlik aracılığıyla geçen yılki fiyat olan 5-7.4 YTL’ye yakın fiyatlarla üreticiden alınmalıdır. Tersine gelişmeler, üretici zararına ve aracı lehine sonuçlanacaktır.

Çukobirlik, Fiskobirlik, Tariş gibi satış kooperatifleri, üretici örgütleri desteklenmelidir.”

Okunma Sayısı: 409