KARPUZ GÜLDÜRDÜ SOĞAN ÜZDÜ...
5 Ocak ve Ekspres gazeteleri haberidir...
Kuraklık nedeniyle verim kaybı endişesine kapılan Çukurovalı üreticiler karpuzda, rekolte ve ürün fiyatının yüksek olmasının sevincini yaşarken, soğanda üzüldü... KALİTEDE İLK SIRADA Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Çukurova yöresinde önce Tuzla beldesindeki kumul alanlarda üstü örtülü, daha sonra da tarlalarda açık üretimi yapılan karpuzun, kalite ve rekoltesiyle Türkiye‘de ilk sırada yer aldığını söyledi.
Barut, Adana‘da geçen yıl örtü altı ve açık alanlarda 150 bin dekarın üzerinde karpuz üretimi yapıldığını belirterek, ‘‘Yaklaşık 700 bin ton ürün hasadı yapılmıştı. İlk aylar yaşanan kuraklık nedeniyle verim kaybı endişesi yaşansa da düşen yağışlar endişeyi sevince dönüştürdü, verim çok iye. Ekim alanlarındaki artışla birlikte, rekoltenin 800-850 bin tona ulaşacağını tahmin ediyoruz‘‘ dedi.
Gerek yurt içinde piyasayla sürülen, gerekse Avrupa ülkelerine ihracatı devam eden karpuzun dekarının üreticiye ortalama 800 YTL‘ye mal olduğunu anlatan Barut, şöyle konuştu:
‘‘Bu yıl karpuzu dekarda 1100 ve 1300 YTL arasında tüccara satma imkanı bulan üreticinin yüzü güldü. Yöremizde karpuz hasadının yüzde 25‘i tamamlandı. Bu ayın sonuna kadar Tuzla‘da 40 bin dönüm alanda ekilen ürünün hasadının bu ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Diğer açık alanlarda yapılacak üretimle Türkiye öncelikli olmak üzere yabancı ülke sofralarında Temmuz ayının sonuna kadar Çukurova karpuzunu servis edilebilecek.
Hasat öncesi karpuz ithalatının yasaklanması da üreticiye avantaj sağladı. Çukurova üreticisi, ihracat konusunda pazar yelpazesinin genişletilmesi halinde, dünya ölçeğinde önemli yere sahip olan karpuzdan daha fazla kar etme şansı elde edebilir.‘‘
Barut, üreticilerin, karpuzu olgunlaşmadan hasat etmemesi uyarısında da bulunarak, bu durumun uzun vadede olumsuz yansımalarının olabileceğini kaydetti.
SOĞAN İSE ÜZDÜ
Fiyatının yüksekliği ile üreticinin yüzünü güldüren ve zam şampiyonu olan soğan, Şanlıurfa‘dan Adana‘ya tarımda çalışmaya gelen işçilerin yüzünü ise güldürmedi. Şanlıurfa‘dan Adana‘nın Yumurtalık ilçesine gelerek yazlık sitelerin bulunduğu Kemalpaşa Mahallesi yakınlarında bulunan soğan tarlalarında çalışan ve tarlaların hemen yanında kurdukları çadırlarda yaşayan tarım işçileri pek çok sorunla karşı karşıya.
Tarım işçilerinden Kadir Sayıl (44), nisan ayında yöreye geldiklerini ancak kısa süre çalışabildiklerini belirterek, işsizlik nedeniyle zor günler geçirdiklerini söylediler.
Fiyatının yüksekliği nedeniyle üreticinin yüzünü güldüren soğandaki fiyat artışının kendilerine yansıtılmadığını söyleyen Sayıl, ‘‘Yedi çuval soğan toplayınca 15 YTL para kazanıyoruz. Yetkililerden sorunlarımızın çözümü için yardım bekliyoruz‘‘ dedi.