KARPUZDA BAKTERİYEL MEYVE LEKESİ HASTALIĞI SEMİNERİ
Karpuzda Bakteriyel Meyve Lekesi Hastalığı (Acidovorax avenae subsp. citrulli) Semineri, 30 Ocak 2010 Cumartesi Günü Şubemizde yapıldı.
Şubemiz Bayi Komisyonu tarafından organize edilen Karpuz Bakteriyel Meyve Lekesi Hastalığı Semineri, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim AYSAN tarafından 30 Ocak 2010 günü Şubemiz toplantı salonunda verildi. Seminer Ç.Ü. Ziraat Fakültesi‘nden öğretim üyeleri, tohum-fide firma ve bayileri temsilcileri meslektaşlarımız ve çiftçiler tarafından ilgi ile izlendi.
Prof. Dr.Yeşim AYSAN, karpuzda meyve lekesi hastalığına bir bakteriyel etmen olan Acidovorax avenae subsp. citrulli‘ nin neden olduğunu, hastalığın ilk kez 1988 yılında Mariana Adalarında görüldüğünü, Ülkemizde ise ilk kez 1996 yılında Edirne‘nin Enez ilçesinde ortaya çıktığını ve Enez‘de üretim alanının yakılması ile yok edildiğini, daha sonra Doğu Akdeniz‘de 2005 yılında tespit edildiğini ve en büyük epidemiyi 2009 yılında yaptığını belirttikten sonra, hastalık etmeninin tohum kaynaklı olduğunu, yayılmanın enfekteli yaprağın ortasından meyveye geçtiği, hastalığın meyve yüzeyinde koyu zeytin yeşili renkte iri lekeler şeklinde göründüğü, lekelerin hızla büyüyerek hasattan birkaç hafta önce şiddetlendiği ve ürünün Pazar değerini yok ettiği, bitki gövdesinde petioller ve köklerde belirti oluşumunun gözlenmediği, yaprak ve meyve belirtileri şiddetli olurken iletim demetlerinin hastalanmadığı, bitkide solgunluk, deformasyon, sürgün ve kolların içinde boşalma veya yanıklık belirtilerinin görülmediğini belirtti.
Hastalıkla mücadelenin ilk koşulunun hastalıksız tohum kullanmak olduğunu vurgulayan AYSAN; tohumluk üretiminde, fideliklerde ve tarlada dikkat edilmesi ve yapılması gereken işlemleri anlatarak, seminere gelenlerin sorularını yanıtladı.