KARPUZDA BOLLUK BEKLENTİSİ

KARPUZDA BOLLUK BEKLENTİSİ
ADANA
05.05.2007
 

05.05.2007 tarihli Yeni Adana ve Barış gazeteleri haberi...

Yerli karpuzun bu ayın ortalarında piyasaya sürüleceği Çukurova‘da, ekim alanlarının yüzde 15 arttığı bildirildi...

Yerli ilk karpuzun bu ayın ortalarında piyasaya sürüleceği Çukurova‘da, ekim alanlarının yüzde 15 arttığı bildirildi. Türkiye‘de üretilen karpuzun dörtte birini karşılayan Çukurovalı üretici, ay ortasında Tuzla ve Yumurtalık yöresinde alçak tünel alanlarda yapılan ekimleri hasat etmeye başlayacak.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, geçen yıl Dünya Kupası ve iç piyasa tüketiminin fazla olması nedeniyle karpuz üreticisinin yüzünün güldüğünü anımsattı.

Barut, ‘‘Geçen yıl 140-150 bin dekar açık ve kapalı alanda yapılan ekim bu yıl yüzde 15 civarında artarak, 160-170 bin dekar civarında gerçekleşti, hava koşulları da çok olumlu seyrediyor. Geçen yıl 765 bin ton olan karpuz üretiminin bu yıl 900 bin tona yaklaşması bekleniyor‘‘ dedi.

Türkiye‘nin Çin‘den sonra 4 milyon ton üretimle dünya karpuz üretiminde ikinci sırada yer aldığını anlatan Barut, Adana karpuzunun ise tadı ve kokusuyla dünyanın en kaliteli karpuzu olduğunu savundu.

Mayıs ayı ortalarında örtü altı, haziran ayında da tarla karpuzunun hasat edileceği Adana‘da karpuzu ‘‘marka‘‘ yapmak için çaba sarf ettiklerini belirten Barut, ‘‘Adana‘nın önemli karpuz üretim merkezlerinde çeşitli tarihlerde karpuz festivalleri düzenleyerek tanıtımını yapmak istiyoruz. Adana karpuzunun önemli bir yeri var ve mutlaka marka olması gerek‘‘ dedi.

‘‘KARPUZA ÖZEL DESTEK SAĞLANMALI‘‘

Barut, yaş meyve kategorisine giren karpuz üretiminin hem masraflı hem de riskli bir ürün olduğuna dikkati çekerek, karpuza özel destek sağlanması gerektiğini kaydetti.

Üreticinin güvenli üretim yapmasının sağlanması gerektiğine dikkati çeken Barut, ‘‘İç ve dış pazar satışları belli bir standarda kavuşturulursa üretici de ona göre güvenli bir şekilde, (ürünüm elimde kalacak) korkusu olmadan ekim yapar‘‘ dedi.

Bazı tacirlerin karpuzu olgunlaşmadan tarladan alarak pazarlamaya çalıştığını da anlatan Barut, tüketici tarafından alınan ve ‘‘kelek‘‘ çıkan karpuzların ise yıl içindeki tüketimi önemli oranda düşürdüğünü söyledi. (aa)

Okunma Sayısı: 1079