KAZA DEĞİL CİNAYET! SORUMLULAR MUTLAKA HESAP VERMELİ!

MERKEZ
14.05.2014
 

 KAZA DEĞİL, CİNAYET!

SORUMLULAR MUTLAKA HESAP VERMELİ!

 

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü "Buruk" kutlarken, Soma`dan gelen acı haber yüreğimizi dağladı.

Uzun yıllar boyunca elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyimine sahip kamu madenciliği, maliyet artırıcı bir unsur olarak görülerek, bu alanlara yatırım yapmaktan kaçınılmış ya da bu alanlar neoliberal politikaların sonucu olarak özelleştirme ve taşeronlaşma uygulamalarına açılmıştır. Kâr hırsının aşırı; deneyim, uzmanlaşma ve teknik alt yapının yetersiz ve kamusal denetimin etkisiz olduğu bu uygulamalar sonucu işçi sağlığı ve iş güvenliği tamamen bir maliyet unsuru olarak görülerek, "geliyorum denen kaza" görmezden gelinmiş, maden işçileri daha fazla kâr hırsı ile en acımasız koşullarda çalışmak zorunda bırakılmıştır. 

Meydana gelen facia, "GELİYORUM DİYEN KAZA DEĞİL, İŞLENEN BİR CİNAYET"tir. Meydanları en özel günlerinde işçilere yasak etmek için var güçleri ile meydan okuyanlar, dehlizlerde ölüme terk ettikleri işçiler için timsah gözyaşları dökerek sorumluluktan kurtulamazlar. Bu cinayetin işlenmesine göz yumup seyirci kalanlar ile "katili" cesaretlendirenler suç ortaklarıdır ve mutlak suretle ucu nereye varırsa varsın hesap vermelidir. 

Elim faciada yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini saygıyla anıyor; yakınlarına, ailelerine ve tüm halkımıza sabır ve başsağlığı diliyoruz.

Ziraat Mühendisleri Odası her zaman için maden emekçilerinin yanındadır.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 

Yönetim Kurulu 

Okunma Sayısı: 267