KAZA DEĞİL KATLİAM, YÜREĞİMİZ SOMA'DA!

KAZA DEĞİL KATLİAM, YÜREĞİMİZ SOMA'DA!
ADANA
14.05.2014

Manisa'nın Soma İlçesi'nde maden işletmesinde yüzlerce madenci emekçinin yaşamına neden olan facia Adana'da yürüyüşle protesto edildi.

 

DİSK Adana Bölge Temsilciliği önünde toplanan grup İnönü Parkı`na kadar Soma Maden Faciasını protesto eden sloganlar attı. TMMOB Adana İKK, DİSK, KESK, TÜRK-İŞ, İHD, EMEP, HDP, ÖDP, SYKP, TKP ve Demokratik Kitle Örgütleri`nce hazırlanan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

YİNE MADEN KAZASI, YİNE ÖLÜM, YİNE TAŞERONLAŞTIRMA

"Her geçen yıl artan iş kazaları, yaralanmalar, sakat kalmalar, ölümler işçilerin alın yazısı mıdır? Elbette, bu durumun kader olmadığı açıktır. Esnek, kuralsız, taşeron çalışmanın, aşırı kar hırsının, rekabet adına işçinin hayatının yok sayılması bu ölümlerin önemli bir nedenidir.

Değerli basın, değerli kurum temsilcileri;

Dünyada 132 ülke arasında toplam kömür üretim değeri itibarıyla 28‘inci sırada yer alan ülkemiz, maden çeşitliliği açısından ise 10‘uncu sırada bulunuyor. Almanya‘nın ise en önemli doğal kaynağı kömür. Almanya dünyanın en büyük kömür üreticisi. Ülkede 2,5 milyar ton taş kömürü ve 40.5 milyar ton linyit rezervi bulunuyor.

Almanya‘da bile ‘maden‘ gibi hassas bir konu tamamı ile devlet kontrolündeyken Türkiye madenleri 2004 yılından itibaren taşeronlara açılıyor ve ölümler 3 kata kadar artıyor. Sonrasında ise işçi ölümleri gördüğünüz gibi.

TÜRKİYE‘NİN EN BÜYÜK MADEN FELAKETİ

3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak‘ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü maden ocağında zincirleme grizu patlamaları nedeniyle 263 maden işçisi hayatını kaybetti. Bu elem olay yakın tarihimizin en büyük faciaları arasında yer alıyor.

Almanya madenlerinde 2013 Ekim ayına kadar 40 yıllık süre zarfında hiç ölüm meydana gelmiyor. Ayrıca son yasa değişikliyle birlikte 2018 yılına kadar tüm maden ocaklarının kapatılması isteniyor. Bu kararın alınmasındaki neden ise 2013 yılında meydana gelen kazadaki 3 maden işçisinin ölümü.

Ülkemizi 11 yıldır AKP hükümeti yönetmektedir. Bu 11 yılda 10 binden fazla işçi yaşamını iş cinayetlerinde yitirmiştir. 2008 yılında 865, 2009 yılında bin 171, 2010 yılında bin 434, 2011 yılında 696, 2012 yılında 878, 2013 yılında bu rakam 1235`e yükselmişken, 2014 yılının ilk altı ayında ise iş cinayetleri dünü aratmayacak şekilde hızından bir şey kaybetmemiş şekliyle devam etmektedir. Başka bir ifadeyle son on yılda iş kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı yüzde 13,5 artmış durumdadır.

Türkiye, ölümlü maden kazaları sıralamasında ise ilk sırada. Uluslarararası Çalışma Örgütü verilerine göre, Türkiye`de maden işçisi ölümleri oranı Avrupa ortalamasının 4,5 katı. Uzmanlar, Türkiye`deki maden kazalarının yüzde 95`inin ise önlenebilir nitelikte olduğunu kaydediyor.

Bu yaşananları kaza olarak, ya da takdiri ilahi diyerek gösterenler; gerçeği gizlemek, sorumluluktan kaçmak istemektedirler. Bu yaşananlar işçilere köle muamelesi çeken zihniyetin eliyle işlenmiş birer cinayetlerdir. Patlamalardan, göçük ve ‘kazalardan` sonra bir mühendisi günah keçisi olarak gösterip tutuklamak, ya da göstermelik bir iki soruşturma sürdürmek bu cinayetleri engellemediği gibi yenilerine davetiye çıkarmaktadır.

Tuzla Tersanelerinde, Ankara Ostim`de, İstanbul Davutpaşa`da, Esenyurt ve Zonguldak Maden Havzasında ve ülkemizin her karış toprağında yaşanan ölümlerden, patronların her istediğini iki etmeden yerine getiren, işçileri köle koşullarında çalışmaya mecbur kılan AKP hükümeti patronlarla el ele vererek, köleliği ve ölümleri olağan görmeye ve göstermeye çalışıyor.

İşçi katliamlarına dönüşen ölümlerin durdurulması ustalık dönemindeki AKP hükümetinin en acil görev ve sorumluluğudur.

Soma`da yaşamını yitiren maden işçilerinin aile ve yakınlarına baş sağlığı diler aynı acıların yaşanmaması için emekten yana bütün partileri, sendika ve kitle örgütlerini bu davanın takipçisi olmaya çağırıyoruz."

Yapılan yürüyüş ve basın açıklamasına ZMO Adana Şube Yönetim Kurulumuz ve üyelerimiz katılarak destek verdiler.

Okunma Sayısı: 170
Fotoğraf Galerisi