KENTİN SAKİNİ DEĞİL, SAHİBİ OLALIM
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Umut Çelik, "Başka bir Adana'nın mümkün" olduğunu söylediği basın toplantısında “Kentin sakini değil, sahibi olalım” çağrısı yaptı.
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu‘nun, 29 Mart‘ta yapılacak yerel seçimler öncesinde demokratik katılıma açık, çağdaş bir yerel yönetim anlayışının geliştirilmesini önemsediğine dikkati çeken İKK Sekreteri Çelik, "TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu‘nun uzunca bir süredir düzenlediği etkinlikler ve yaptığı çalışmalar göstermiştir ki; Adana çağdaş toplumlara yakışır biçimde yönetilmemektedir" dedi.
Umut Çelik, Adana‘nın sağlık, çevre, altyapı, ulaşım, barınma, ısınma, eğitim, kültür ve benzeri birçok konuda sorunlar yaşadığını belirtti. Diğer yandan ise, Adana‘nın deprem, sel, heyelan ve yangın gibi afetlere hazırlıklı olmadığını dile getiren İKK Sekreteri Umut Çelik, bu durumun mevcut yerel yönetim anlayışımız içerisinde toplumsal çıkarların ve insan yaşamının yeterince önemsenmediğinin en açık göstergesi olduğunu söyledi.
Çelik, Adana‘da "kent kimliğinin" yitirilmekte olduğunu belirterek, kamu kaynaklarının israf edildiğini, yerel yönetimlerin karar organlarınca kişisel çıkarlar gözeten kararlar alındığını söyledi. Konutlarda gündelik yaşamın güvenli olmadığını, bu konuyla ilgili gerekli denetim ve uygulamalar yapılmadığını kaydeden Çelik, "Tarım arazileri amaç dışı kullanılmakta, yapılaşmaya kurban edilmektedir. Çağdaş bir altyapı eksikliği bulunmaktadır. Ulaşımı düzenleyecek bir ‘ulaşım master planı‘ eksiktir" dedi.
29 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala; Adana halkına "kentin sakini değil, sahibi olma" çağrısı yapıldı. TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, (İKK) 9-10 Mayıs 2008‘de düzenlediği "Adana Kent Sorunları Sempozyumu" ve yine farklı tarihlerde kent sorunları ve çözüm yollarına yönelik etkinliklerinden yola çıkarak, "Adana Kent Sorunları Raporu" hazırladı. TMMOB Adana İKK Sekreteri Umut Çelik, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Raporun, Adana‘nın sorunlarını maddeler halinde tanımlayıp, uygulanabilir somut çözüm önerilerinde bulunduğunu vurguladı.
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu tarafından 9-10 Mayıs 2008‘de ‘Adana Kent Sorunları Sempozyumu‘ düzenlenmiş, değişik tarihlerde TMMOB Adana İKK ve TMMOB‘a bağlı şubelerimiz, kent sorunlarına yönelik çalıştay, panel ve konferanslar gerçekleştirmiştir. Bu etkinliklerde Adana kent sorunları ve çözüm yolları, kapsamlı ve farklı bakış açılarıyla araştırılmış ve tartışılmıştır.
Bu çalışmaları temel alan ‘Adana Kent Sorunları Raporu‘, Adana‘nın sorunlarını maddeler halinde tanımlayıp, uygulanabilir somut çözüm önerilerinde bulunmaktadır;
* Adana‘da katılımcı ve demokratik bir yerel yönetim anlayışı eksiktir.
* Plansız şehirleşme ve denetimsizlik yıllardır devam etmektedir.
* Kaçak yapılaşma yaygındır. İmar değişiklikleri ve bundan kaynaklanan dolaylı aflar bu durumu özendirmektedir.
* Kamu kaynakları israf edilmektedir. Yerel yönetimlerin karar organları kişisel çıkarlar gözeten kararlar almaktadır.
* Konutlarda gündelik yaşam güvenli olmayıp, bu konuyla ilgili gerekli denetim ve uygulamalar yapılmamaktadır.
* Tarım arazileri amaç dışı kullanılmakta, yapılaşmaya kurban edilmektedir.
* Çağdaş bir altyapı eksikliği bulunmaktadır.
* Ulaşımı düzenleyecek bir ‘ulaşım master planı‘ eksiktir.
* Kent içi ulaşım sorunludur, yayaların güvenliği öncelikli değildir.
* Kamu yararı gözetilmeyen kentsel dönüşüm projeleri uygulanmaktadır.
* Adana, çevre ve atık sorunları yaşamaktadır.
* Adana‘da kent kimliği yitirilmektedir.
TMMOB Adana İKK‘nın hazırladığı ‘Adana Kent Sorunları Raporu‘ ile yerel yönetim seçimleri öncesinde Adana halkını ‘Kentin sakini değil sahibi olmaya‘ davet ediyor.
Basın Açıklamasına Odamızı temsilen Şube Başkanımız Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL katıldı.