KİPTAŞ TEPECİK KONUTLARINDA İPTAL KARARI - MİLLİ GAZETE
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Kiptaş‘ın Tepecik Konutları projesine ilişkin mahkemenin iptal kararı verdiğini belirterek, konutların satışı devam eden proje olarak gösterilmemesi ve bölgede şu ana kadar yasa dışı yapılan tüm inşaatların yıkımına başlanması gerektiğini bildirdi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasından yapılan açıklamada, Kiptaş‘ın, Büyükçekmece Tepecik Türkoba Mahallesi‘nde 2008 yılında inşaat başladığı, inşaat yapılan arazinin ‘‘mutlak tarım arazisi‘‘ olması dolayısıyla da dava açıldığı hatırlatıldı.
Mahkeme sürecinde, arazi üzerindeki bilirkişi incelemeleri sonucu, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü tarafından 21 Ekim 2008 tarihinde Kiptaş‘a, ‘‘tarımsal alanda kaçak uygulama‘‘ nedeniyle 344 bin 240 liralık ceza verildiği anımsatılan açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ‘‘inşaatların imar planları olduğunu ve ruhsatlı yapıldıkları‘‘ yönündeki iddiasına karşılık, İstanbul 5. İdare Mahkemesinin, 24 Aralık 2010 tarihinde, söz konusu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı‘nı iptal ettiği belirtildi.
Açıklamada, mahkemece, ‘‘Tepecik‘teki mutlak tarım arazilerinin, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunundaki şartlar yerine getirilmeden ve Bakanlık/Valilikten olumlu görüş alınmadan yapılaşmaya açılmasını öngören Nazım İmar Planı‘nın, imar mevzuatı ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle işlemin iptaline karar verildiği‘‘ ifade edildi.
Tepecik Konutlarının, KİPTAŞ‘ın internet sitesinde halen ‘‘satışı devam eden projeler‘‘ arasında gösterildiği anlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
‘‘Bu duyurunun web sayfasından hemen kaldırılması ve bölgede şu ana kadar yasa dışı yapılan tüm inşaatların derhal yıkımına başlanması gerekmektedir. İstanbul kent yüzölçümünün sadece yüzde 28‘ini oluşturan tarım arazilerinin de kaybedilmesi halinde, telafisi mümkün olmayan bir noktaya varılacaktır. Tarım arazilerine yönelik tahribatın bir belediye şirketi olan Kiptaş eliyle yürütülmesi ise kabul edilemez bir durumdur. Türkiye‘nin, öncelikle toprak ve su başta olmak üzere doğal kaynaklarını koruyacak ulusal politikalara ihtiyacı vardır. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak ilgili merkezi ve yerel yönetim organlarını, hukuka aykırı iş ve işlemlerden vazgeçmeye çağırıyoruz.‘‘