"KIRSAL YOKSULLUK DAYANILMAZ BOYUTLARDA" - CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK - 11.04.2006
ZMO GENEL KURULU YAPILDI
ANKARA (CUMHURİYET BÜROSU) - TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'nın (ZMO) 40. Dönem Olağan Genel Kurulu tüm Türkiye'DEN GELEN DELEGE VE ÜYELERİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ. GENEL KURULDA YENİDEN ZMO BAŞKANLIĞI'na seçilen Gökhan Günaydın, tarım sektörünün son yıllarda sürekli kan kaybettiğini, iç ticaret hadlerinin korkunç bir şekilde tarım aleyhine geliştiğini ve kırsal yoksulluğun dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirterek, "Türkiye, içeride ve dışarıda sektörel gerçek ve gereksinimlere uygun bir tarım politikası seçmek ve uygulamak durumundadır" dedi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'NIN (ZMO) 40. DÖNEM OLAĞAN GENEL KURULU, 11 MART 2006'da DSİ Konferans Salonu'NDA TOPLANDI. YOĞUN İLGİ NEDENİYLE PEK ÇOK KATILIMCININ AYAKTA İZLEDİĞİ GENEL KURULDA DİVAN BAŞKANLIĞI'na Orhan Akbulut getirildi.
Genel kurulun açılışında konuşan CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Gürol Ergin, 2005 yılının Türk çiftçisi için her bakımdan bir kabus yılı olduğunu söyledi. "Üvey evlat" muamelesi yapılan tarımın, 2004 yılında Türkiye'YE 48.4 KATRİLYON LİRALIK KATMA DEĞER SAĞLADIĞINI, ANCAK 2005 BÜTÇESİNDEN YALNIZCA 3.4 KATRİLYON LİRALIK BİR DESTEK VERİLDİĞİNİ ANLATAN ERGİN, "TÜRKİYE'de tarımın GSMH'YE VERDİĞİ KATKIYA KARŞILIK, DEVLETİN TARIMA VERDİĞİ DESTEK 14'te 1. AB'DE TARIM GSMH'ye yüzde 2 kadar katkı veriyor, ama aldığı yüzde 1.5. Yani tarım ne veriyorsa onu alıyor. Ve birileri utanmadan Türkiye'DE TARIMIN FAZLA DESTEKLENDİĞİNİ YILLARDIR SÖYLEYİP DURUYOR. AMA BU GERÇEKLER ARTIK SU YÜZÜNE ÇIKMIŞTIR" DEDİ. GÜROL ERGİN, HİÇBİR ÜLKEDE TARIMIN PİYASA EKONOMİSİNİN KEYFİNE BIRAKILAMAYACAĞINI SÖYLEDİ.
ANAP HATAY MİLLETVEKİLİ ZÜHEYİR AMBER, TARIMDA DÖNÜŞÜM VE VERİMLİLİĞİN ÖNEMİNE İŞARET EDEREK, TÜRKİYE'nin kendi kaynaklarına güvenmesi gerektiğini söyledi.
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, birlik ve bağlı odalarının demokrat ve yurtsever karakterde, barıştan yana ve katılımcı olduklarını, ülkenin demokratikleşmesi için çaba harcadıklarını kaydetti. IMF ve Dünya Bankası'NA KARŞI ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE MÜCADELE VERMEYİ SÜRDÜRECEKLERİNİ, ÖZELLEŞTİRME TALANINA KARŞI DİK DURACAKLARINI BELİRTEN SOĞANCI, "HER PLATFORMDA DOĞRULARI SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ" DEDİ.
ZMO BAŞKANI GÜNAYDIN DA, 1954 YILINDA KURULAN VE 52. ONUR YILINI YAŞAYAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'nın, yarım asrı aşkın süredir, ülkede yaşanan tüm değişimlere karşın, onurlu-sağlam duruşunu hiç bozmadığını söyledi. 2000'Lİ YILLARLA BİRLİKTE UYGULANAN DÜNYA BANKASI VE IMF TAŞERONU TESLİMİYETÇİ POLİTİKALAR SONUCUNDA SEKTÖRÜN ÇÖKÜŞ NOKTASINA GELDİĞİNİ BİLDİREN GÜNAYDIN, "1999 YILINDAN BU YANA DEĞİŞEN HÜKÜMETLERE KARŞIN SÖZÜ EDİLEN 'teslimiyetçi anlayış' AYNEN SÜRDÜRÜLMÜŞ; BÖYLELİKLE GİDEREK ARTAN BİR DIŞA BAĞIMLILIK, KENDİNE YETERLİLİĞİ KAYBETME, ÜRETİCİNİN YOKSULLAŞMASI VE KURALSIZ PİYASA KOŞULLARINDA ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN EGEMENLİĞİNİN PEKİŞTİĞİ "KESİNTİSİZ BİR SÜREÇ" YAŞANMIŞTIR. BU YAPI İÇİNDE SEKTÖRDE BULUNAN HERKESİN YAŞAM ALANI GİDEREK DARALIYOR. MÜHENDİS İLE KÖYLÜNÜN BAĞI ADETA KOPARILIYOR, TARLANIN BİLGİ VE TEKNOLOJİ İLE BULUŞTURULMASINA YÖNELİK BİR POLİTİKA SEÇİMİ, UFUKTA GÖZÜKMÜYOR" DİYE KONUŞTU.
GÜNAYDIN, DTÖ'nün baskıları doğrultusunda, gümrük vergilerinde yaşanabilecek radikal bir indirim sürecinin, Türkiye iç piyasasını tümüyle korumasız durumda bırakabileceği uyarısında bulundu. Günaydın, AB'NİN MÜZAKERE DÖNEMİNDE DAYATMAYA ÇALIŞACAĞI "ÇİFT TARAFLI SIFIRLAMA" (DOUBLE ZERO) KOŞULLARININ DA, TÜRKİYE'nin yalnızca yaş meyve sebze, koyun eti, bakliyat ve fındıkta rekabetçi olabileceği bir ortamda, tarım sektörü için yıkıcı etkiler ortaya çıkaracağını belirtti.
Türkiye'NİN OTP'ye uyumu için, yıllık 11 milyar euro ila 20 milyar euro arasında değişen bir kaynağa gereksinimi olduğuna işaret eden Günaydın, AB'NİN TÜRKİYE'ye yılda ortalama 170 milyon euro olmak üzere 10 yılda toplam 1.7 milyar euro kaynak ayırdığını kaydetti. Günaydın, "Türkiye'NİN VERİLİ KOŞULLARDA TARIMINA BÜTÇESİNDEN 2 MİLYAR EURO DOLAYINDA KAYNAK AKTARABİLDİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDE, OLASI AB KATKISI İLE BİRLİKTE, UYUM İÇİN YILDA 9 İLA 17 MİLYAR EURO'luk bir açığın bulunduğu hesaplanabilir" dedi.
Türkiye'NİN, İÇ PAZARINI KORUYABİLDİĞİ VE DAHA AZ ÜRETMEYE ODAKLI TOPLULUK TARIM MÜKTESEBATINI ÜSTLENMEK İÇİN HAZIRLIK YAPTIĞI 10 YILLIK DÖNEMİ ÇOK İYİ DEĞERLENDİREREK, MALİYETLERİ AZALTICI, VERİMLİLİĞİ YÜKSELTİCİ, REKABETÇİ BİR TARIM YAPISINI KURMASI GEREKTİĞİNİ ANLATAN GÜNAYDIN, "DIŞA YÖNELİK POLİTİKANIN TEMEL İLKELERİ BAĞLAMINDA, DTÖ GÖRÜŞMELERİNDE G 32 ÜLKELERİ İLE BİRLİKTE POZİSYON ALMAK VE AB-ABD'yi iç destek ve dışsatım sübvansiyonlarını indirgemeye zorlamak, ancak radikal bir indirim süreci sonrasında gümrük vergileri indirimini görüşmeye açmayı düşünmek doğru olacaktır" diye konuştu.
Kamuda çalışan ziraat mühendislerinin çalışma alanlarının yok edildiğini veya kısıtlandığını belirten Günaydın, 1989 yılından bu yana Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'NA "OLAĞAN YOLLARDAN" ZİRAAT MÜHENDİSİ ALINMADIĞINI KAYDETTİ. ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİ, ÜRETME İSTASYONLARI VE TİGEM İŞLETMELERİNDE YAŞANAN KAPATILMA YA DA KİRAYA VERİLME SÜREÇLERİNE İŞARET EDEN GÜNAYDIN, "DALAMAN VE YALOVA İŞLETMELERİ ÜZERİNDEKİ RANT BASKISI SONUÇ VERMİŞ, BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİLERİ AMACI DIŞINDA KULLANIMA AÇILMIŞTIR" DİYE KONUŞTU.
GÜNAYDIN, KHGM KAPATILDIKTAN SONRA TOPRAK VE SU KAYNAKLARININ YÖNETİLMESİNDE BÜYÜK BOŞLUK ORTAYA ÇIKTIĞINI, TOPRAK UZMANLARININ DA İLGİSİZ ALANLARDA GÖREVLENDİRİLDİĞİNİ SÖYLEDİ. GÜNAYDIN, TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI VE BAĞLI/İLGİLİ KURULUŞLARDA ÇALIŞAN MÜHENDİSLERİN MAAŞLARINDA GEREKLİ DÜZENLEMELERİN İVEDİLİKLE YAPILMASINI İSTEDİ. TARIM DANIŞMANLARI KONUSUNDA DA BİR BAŞKA SANCILI SÜREÇ YAŞANDIĞINI VURGULAYAN GÜNAYDIN, SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK KALICI ADIMLAR ATILMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI. TARIM BAKANLIĞI'nın yeniden örgütlenmesine ilişkin hazırlanan 4 yasa taslağının, bakanlıkla yapılacak görüşmeden yalnızca bir gün önce ZMO'YA İLETİLMESİNİ ELEŞTİREN GÜNAYDIN, BAKANLIK PERSONELİNİN SAYISININ AZALTILMASINI KABUL ETMEYECEKLERİNİ KAYDETTİ.
GÜNAYDIN KONUŞMASINI, "KIR YOLLARINDA TÜRKÜLER SÖYLEYEREK DOLAŞACAĞIMIZ, IRMAKLARINDA YIKANIP PARLAYAN GÜNEŞİNDE KURUYACAĞIMIZ, ÖZGÜR, BAĞIMSIZ VE BİZİM OLAN BİR ÜLKEDE, ALTINDA KARDEŞÇE YAŞAYACAĞIMIZ BİR GÖKYÜZÜNE SEVDALIYIZ. DOĞAMIZA, KAYNAKLARIMIZA, SEKTÖRÜMÜZE, EKONOMİMİZE, SİYASETİMİZE VE AZİZ ODA'mıza sahip çıkmak görevimiz" sözleriyle bitirdi.
Genel kurul kapsamında ZMO İzmir Şube Başkanı Kamil Okyay SINDIR başkanlığındaki heyet, Anıtkabir'İ ZİYARET ETTİ. TOPLANTIDA, ZMO KAHRAMANMARAŞ İL TEMSİLCİLİĞİNİN ŞUBE BAŞKANLIĞI'na dönüştürülmesi için verilen önerge kabul edildi. Tüm gün süren toplantıda, yurt çapından gelen ZMO delegeleri görüşlerini dile getirdiler. Genel kurulun ardından bir sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesinde, emperyalist-kapitalist sistemin Türkiye ve tarımsal üretimini tehdit ettiği belirtilerek, şöyle denildi:
"ZMO bugün de her zaman olduğu gibi ülkemizin laik ve demokratik yapısının sürdürülmesini sağlamak üzere güçlü bir sorumluluk duygusu ile doludur. Güçlü bir Türkiye; tarımında, sanayinde, sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve ekonomi politiğinde güçlü ve bu gücü algılama ve yönetme iradesi sağlam idari sistemiyle mümkün olacaktır. Bu süreçte ZMO sorumluluğu gereği üstlenmesi gereken bütün görevleri, geçmişten bugüne değin oluşmuş ve Atatürk'ÜN MANEVİ ŞAHSİYETİNDEN RUH BULAN ÜSTÜN ANLAYIŞI İLE YERİNE GETİRECEKTİR."
ZMO LOKALİNDE 12 MART 2006'da gerçekleştirilen seçime, "Çağdaş Ziraat Mühendisleri Grubu" adıyla tek liste girdi. 661 delegeden 481'İNİN OY KULLANDIĞI SEÇİMLERDE, 6 OY GEÇERSİZ SAYILIRKEN, ÇAĞDAŞ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GRUBU'nun listesi, 458 oy aldı. Buna göre, Yönetim Kurulu asıl üyeliklerine, Gökhan Günaydın, Dr. Turhan Tuncer, Özden Güngör, Hamdi Arpa, Fatih Taşdöğen, Doç. Dr. Melahat Avcı Birsin ve Kamil Bayram getirildi. Gülay Subaşı, Emin Argun Baran ve Bülent Torunbalcı, Denetleme Kurulu asıl üyeleri olarak belirlenirken, Onur Kurulu için Ünal Işıker, Nihat Özen, Atilla Yazar, Kadir Çetinkol ve Karaca Bozgeyik seçildi. Baki Remzi Suiçmez, Fatih Taşdöğen ve Mehtap Ercan TMMOB Yönetim Kurulu adayları olarak belirlendiler. TMMOB Yüksek Onur Kurulu için Şevket Akdemir, TMMOB Denetleme Kurulu için de Zeki Mutlu seçildi.