"KISITLAMA OLARAK ANLAŞILMASIN" MERHABA

"KISITLAMA OLARAK ANLAŞILMASIN" MERHABA
KONYA
07.02.2014

Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, "Suyun tasarruflu kullanımını sağlamak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın devreye koyduğu Havza Bazlı Destekleme Modeli bir an önce hayata geçirilmelidir" dedi.

 

2014 Şubat ayı başından itibaren Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) zorunlu hale geliyor. Söz konusu uygulama ise en çok Konya Ovası‘ndaki çiftçileri ilgilendiriyor. Sayaç masrafı ise kuyunun ve trafonun büyüklüğüne göre bin 500 ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Konya Ovası‘nda yaklaşık 100 bin su kuyusu var. Bu kuyulardan sadece 30 bini resmi. Çiftçi özel firmalarla anlaşıp sayaç taktıracak. Ölçüm sistemini kuramayanların bu süre içerisinde talep etmesi hâlinde ölçüm sistemleri, bedeli yüzde on fazlası ile tahsil edilmek üzere, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak veya kurdurulacak. 25 Şubat 2013‘te sonra eren yeraltı sularına sayaç takma zorunluluğunun, 1 Mart 2013‘te yayımlanan kanunla ertelenmişti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve tasarruf ile kısıtlamanın birbirine karıştırılmaması gerektiğine vurgu yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ da, suyun kontrollü kullanımı için sayaç takmanın önemli olduğunu söyledi. ÇALIŞ, "Sulama sistemi yenilendiğinde kullanılan su miktarının yüzde 35‘inde bir tasarruf sağlanacak. Su boşa akıtılmayacak. Mavi Tünel‘den Ova‘ya getirilecek suyun 2-3 katı kadar tasarruf sağlanacak. Bu azımsanacak bir rakam değil. Suyun bilinçsizce kullanımı yer altı sularında düşmeye neden oluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın devreye koyduğu Havza Bazlı Destekleme Modeli bir an önce hayata geçirilmeli. Sayaç takma suyun kullanımının kısıtlanması olarak değerlendirilmemeli" ifadelerini kullandı.

 

Okunma Sayısı: 246
Fotoğraf Galerisi