KIZILIRMAK SUYUNU KONYA OVASI’NA NASIL GETİRİRİZ ONUN HESABINI YAPMALIYIZ

KIZILIRMAK SUYUNU KONYA OVASI’NA NASIL GETİRİRİZ ONUN HESABINI YAPMALIYIZ
KONYA
15.12.2011

Yönetim Kurulu Üyelerimizle beraber Memleket Gazetesini ziyaret eden Başkanımız Özkan TAŞPINAR, “Tarımı ülke ekonomisine kazandırmak için tarımsal arazilerde sulu tarım yapılması lazım” dedi.

 

 

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR beraberinde Yönetim Kurulu Üyelerimiz Sevim Yönet ve Ekrem Huğlu ile birlikte Memleket gazetesini ziyaret ederek Genel Yayın Yönetmeni Adem ALEMDAR ve Genel Müdür Uğur ÖZTEKE ile görüştüler.

Gerçekleşen ziyarette Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Tarımı ülke ekonomisine kazandırmak için tarımsal arazilerde sulu tarım yapılması lazım. Yıllarca su zengini olarak anlatılan Türkiye, aslında su fakiridir. Konya‘nın şu an sulu tarım yapılabilen arazisi 500 bin hektardır. Konya‘da tarım yapılabilecek arazi miktarı ise 2 milyon 200 bin hektarla sınırlıdır. 1 milyon 700 bin hektar arazide kıraç tarım yapılmaktadır. Mavi Tünel projesiyle 414 milyon metreküp su ovaya akacak. Bu suyla sadece 50-60 bin hektar arazi daha sulanabilecek. Buna rağmen hala Konya‘da 1 milyon 650 bin hektar arazi sulanamayacaktır. Ancak, basınçlı sulama sistemleri kullanılarak ovada 1 milyar metreküp su tasarrufu yapılabilir. Tasarruf edilen sular kıraç bölgelere aktarılarak Konya‘nın verimli arazileri su ile buluşturulabilir. Hala basınçlı sulama sistemlerine geçilmemiştir. Şu an ovada tarım için yıllık 3,5 milyar metreküp su kullanıyor. Doğru sulama teknikleriyle şu an sulanan arazi kadar alanı daha sulayabiliriz. Bunlardan ziyade yeni projelere imza atmamız gerekiyor" diye kaydetti.

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Konya Ovası‘nın bir çanak şeklinde olduğunu, dışarıdan hiçbir su kaynağıyla beslenemediğini işaret ederek şöyle devam etti: "Artık biz Göksu‘yu değil, Kızılırmak suyunu Konya Ovası‘na nasıl getiririz onun hesabını yapmalıyız. Erzincan‘dan çıkan Karasu‘yu, Kızılırmak vasıtasıyla Hirfanlı Barajı‘na aktarabilir ve KOP‘tan faydalanamayan Kulu, Cihanbeyli ve Altınekin‘in bu sayede sulanması ile sulu tarıma dönüşmesi tamamen sağlanır ve Göksu‘nun iki buçuk katı olan bir milyar metreküp gibi bir suyun yine Konya Ovası‘na gelmesi sağlanmış olur."

Okunma Sayısı: 1063
Fotoğraf Galerisi