KOCADERE KÖYÜ PİLOT PROJEMİZ
Şubemizce, Haziran 2009 başından itibaren bir yıl süreli olarak örnek köy ilan edilen Kocadere Köyü'nde projemiz başarı ile devam etmektedir.
Proje kapsamında bugüne kadar, tarım danışmanı üyelerimizin katıldığı ve konu uzmanı üyelerimizce kahvehanelerde ve gerekse tarlalarda uygulamalı ve görsel değişik konularda 9 adet eğitim gerçekleştirildi (İyi tarım uygulamaları, atık yönetimi, kalibrasyon, kayıtların tutulması ve izlenmesi, nasıl bir kooperatifçilik, zirai mücadele ilaçların uygun ve doğru kullanılması vb.)
Üreticilerimizden 51‘nin Kocadere Kırsal Kalkınma Kooperatifine üye olmaları sağlandı. Kooperatif tüzel kişiliği olarakta, yetkili sertifikalandırma kurumuna 50 üreticimiz adına 12 çeşit üründe İTU belgesi alınması için başvuru yapıldı.
150‘ye yakın toprak ve yaprak numunesi alınarak analizleri yaptırıldı.
Yine hasadı gelen 12 çeşit üründen örnek alınarak kalıntı analizi için İl Kontrol Laboratuar Müd.‘ne gönderildi. Bu işlem hasadı gelen ürünler için devam edecektir.
Sertifikalandırma firma temsilcisi 2 kez çalışmaları yanında izleyerek denetimlerini gerçekleştirdi.
Proje başlangıcında 8 adet katı atık toplama tankları, tarlaların değişik yerlerine yerleştirilerek, tüm ambalaj atıklarının buralarda toplanarak, uygun şekilde imhası gerçekleştirildi.
Üreticilerimizden herhangi bir ücret alınmadan gerçekleştireceğimiz İTU Belgeleri dahil toplam giderler için proje paydaşlarınca birçok kurum kuruluşla bağlantıya geçilmiş olup, sayın İl Müdürümüzün girişimleri ile tüm analizlerin Bakanlık laboratuarlarında ücretinin yapılması sağlanmıştır.
İTU Belgesi alan üreticilerimizin eline, destekler kapsamında yaklaşık 70-80 bin TL‘nin geçmesi sağlanacaktır.
Söz konusu projenin kısaca hedefleri aşağıda belirtilmiştir;
-Çiftçilerimizi ve üreticimizi kalite kavramıyla buluşturmak,tarladan sofraya kalite zincirini ve gıda güvenliğini sağlamak,çevre ve insan sağlığı bilinci oluşturmak.(Bu amaçla köyümüze 8 adet ilaç ambalaj konteynırları yerleştirilmiş ve uygulamaya geçilmiştir.)
-Çiftçilerimizin mesleki bilgi ve bilincini geliştirilmesi,bu amaçla Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi uzman Ziraat Mühendisleri aracılığı ile,söz konusu köyümüzde üretimin başından sonuna kadar tüm süreçlerde(ürün yetiştiriciliği,doğa ve insanla barışık,kaliteli,ekonomik ve bol verimli üretim ,üreticilerimizi ortak hareketinin sağlanması,depolama,işleme,pazarlama,ürünlerin tanıtımı v.b)yerinde ve uygulamalı eğitim verilmesi,yeni anlayış uygulamaların üretim sürecinde üreticilerimize aktarılması. Bugüne kadar sözkonusu eğitimlerin 9.si gerçekleştirilmiştir.(İyi Tarım Uygulamaları Zirai Mücadele Ürünlerinin Kullanılmasında Dikkat Edilecek Hususlar,Zirai Aletleri Kalibrasyonu,bütün yapıların ve uygulamaların kayıt altına alınması,Havza Bazlı Üretim ve destekleme Modelinin Tanıtılması,Atık Yönetimi ve Bakanlığımızın Değişik Konulardaki Yasa ve Yönetmenlik Konusu vb .)
-Söz konusu proje ile,aynı zamanda tarım ve gıda sektöründe kamu ve özel kurum/kuruluşlar arasında işbirliğinin sağlanması da hedefler arasındadır.
-Söz konusu köyümüzde ve çevre köylerde,kaliteli,standart,ucuz üretim ve belli rekolte‘de,dış ve iç pazar istek ve beklentilerine uygun üretim yapılması ve dolayısıyla bölgenin bu isimle anılması ve tanıtılması.
-Türkiyede ki nar üretiminin % 15 ‘ini gerçekleştiren ilimizin bu alanda nar borsasının kurularak hayata geçirilmesini sağlamak
- Üretilen ürünlerimizin daha uygun zamanda daha yüksek fiyattan,piyasadan arz ve talep dengesini göz önüne alarak pazarlamasını sağlamak için soğuk hava deposunun kurulmasını gerçekleştirmek,yine bu amaçla nar suyu konsantresi tesisi kurmak.
-Üreticimizin varolan tarım desteklerinden yararlanması,bunun için tüm süreçlerinde,yapılanların kayıda geçirilmesi,bu konuda hazırlanan talimalatlara uymaları,
-Denizli ekonomisinin yol haritasında köyümüzü ve çevre köylerin tarım potansiyelini yer almasını sağlamak
-Üreticimizin moralini ve özgüvenin gelişmesi,yerine gelmesi
-Proje sonunda gerçekleşen olumlu yönlerin diğer çevre köylerce örnek alınması.
-Proje kapsamında ,özellikle kadın ve genç insanımızın üretim süreçlerinde bilim ve teknoloji kullanmasını sağlamak,bu kesimin eğitimine öncelik ve ayrıcalık vermek.
-Belgenize uygun alternatif ürünlerin ekimini ,dikimini sağlamak.
-Üreticimizin ürettiklerinin (mamul,yarı mamul ve işlenmiş olarak)tanıtımını gerçekleştirmek,ilimiz turizm potansiyelini köyümüzle örtüştürmek,ilişkilendirmek,bu amaçla üretici tanıtım ve pazarlama standartları oluşturmak,üreticilerimizin tüm süreçlerde kendi öz kooperatifleri ile birlikteliklerini sağlamak.