KOMŞULARDAKİ KARIŞIKLIK NARENCİYE ÜRETİCİSİNİ KORKUTUYOR - HÜRRİYET

KOMŞULARDAKİ KARIŞIKLIK NARENCİYE ÜRETİCİSİNİ KORKUTUYOR - HÜRRİYET
ADANA
23.07.2014

Yaklaşık 4 milyon ton narenciye üretimi olan Türkiye en çok Rusya, Ukrayna, Suudi Arabistan, Irak ve Irak üzerinden de Suriye gibi çeşitli Ortadoğu ülkelerine 2 milyon ton civarında narenciye ihraç ediyor.

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Türkiye‘nin Ukrayna, Rusya, Irak, Suriye ve Suudi Arabistan gibi ülkelere 1 milyar dolarlık narenciye ihracatı yaptığını belirterek, "Özellikle Ukrayna, Irak ve Suriye‘de yaşanan gelişmeler üreticiyi korkutuyor" dedi.

HÜRRİYET/Yusuf Baştuğ

Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) 2011 yılı verilerine göre Türkiye‘de 3 milyon 600 bin tonluk narenciye üretimi bulunduğunu aktaran Karademir, ülke genelinde 34 milyon portakal, limon, greyfurt gibi narenciye ağacı bulunduğunu anlattı. Gerçek ve güncel narenciye üretiminin bu sezon 4 milyon ton civarında olduğuna dikkat çeken Karademir, "Toplam narenciye üretiminin yaklaşık yüzde 30‘u Adana, yaklaşık yüzde 65‘i de Adana‘yı da içine alan Çukurova Bölgesi‘nde gerçekleştiriliyor. Çeşide göre değişmekle birlikte greyfurt üretiminin yüzde 95‘i, limon üretiminin yüzde 80‘i bu bölgeden sağlanıyor" diye konuştu.

‘Bitmezse İhracat Zarar Görür‘

Dünyada yıllık ortalama 11,5 milyar dolarlık turunçgil ihracatı yapıldığını, Türkiye‘nin narenciye ihracatının da yaklaşık 1 milyar dolar seviyelerinde olduğunu ifade eden Karademir, şunları kaydetti:

"Bu haliyle narenciye ihracatında dünyada ilk 4 ülkenin arasındayız. Yaklaşık 4 milyon ton narenciye üretimi olan Türkiye en çok Rusya, Ukrayna, Suudi Arabistan, Irak ve Irak üzerinden de Suriye gibi çeşitli Ortadoğu ülkelerine 2 milyon ton civarında narenciye ihraç ediyor. Türkiye narenciye ihracatının da yarısı Çukurova Bölgesi‘nden gerçekleştiriliyor. Ama ihracat yapılan ülkelerden Ukrayna, Irak ve Suriye‘de yaşanan sorunlar ortada. Bu yaşananlar narenciye ihracatını da çok olumsuz etkiliyor. Bu nedenle ülke olarak komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurulmalı. Özellikle Irak pazarı üreticiler açısından çok önemli. Irak‘taki terör olaylarının da en kısa sürede sona ermesini istiyoruz. Çünkü burası narenciye ihracatımızda üs konumunda. Buradan Suriye ile beraber diğer Ortadoğu ülkelerine narenciye ihracatı yapıyoruz. Terör olayları sona ermezse narenciye ihracatı zarar görür. Çünkü yaşananlar ihracatı olumsuz etkiliyor ve üreticileri de korkutuyor."

‘Planlama Yapılmalı‘

Geçen yıl işçilik, zirai ilaç ve akaryakıt gibi giderler hesaplanarak 1 kilogram portakal maliyetinin 30 kuruş olarak saptandığını açıklayan Karademir, şöyle devam etti:

"Ama 1 kilo portakal 35 kuruştan satıldı. Maliyeti 50 kuruş olan greyfurt, 60 kuruştan satıldı. Hatta çoğu ürün toplama maliyetini karşılamadığı için dalında kaldı. Narenciye üretiminde sulama, gübre ve akaryakıt gideri çok pahalı. Bunun değişmesi gerekiyor. Üreticiler pahalı üretiyor ama satışta da zorlanıyor. Turunçgil üretimiyle ilgili bir planlama yapılması gerekiyor." 

Okunma Sayısı: 517
Fotoğraf Galerisi