KON TV “ANA HABER BÜLTENİ”

KON TV “ANA HABER BÜLTENİ”
KONYA
04.10.2012

Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, KON TV “Ana Haber Bülteni” nde çiftçilerimize tavsiyelerde bulundu.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, KON TV "Ana Haber Bülteni"nde hububat için ekim dönemine giren Konya Bölgesi‘nde verim ve kaliteyi artırmak için çiftçilerimize tavsiyelerde bulundu.

Çiftçilerimizin İç Anadolu Bölgesi‘nde, bölge şartlarına uygun yani soğuklara dayanıklı sertifikalı tohumla ekim yapmalarının verimi yüzde 20-30 oranında artıracağına dikkat çeken Konya Şube Başkanımız, "Çünkü sertifikalı tohum zararlılara karşı ilaçlıdır, kalitesi yüksektir. Değişken şartlara daha dayanıklıdır" dedi.

Doğru zamanda yapılan hububat ekiminin, verim ve kalitede oldukça etkili olduğunu ifade eden Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR "Çiftçi hububat ekimine, Ekim ayının 15‘inden sonra hem kurak hem de sulak alanlarda başlayacaktır. Konya‘da ekim için uygun dönem kıraç tarım yapılan alanlarda ekim ayının ortaları, sulu tarım yapılan alanlarda ise Kasım ayının ortalarıdır" dedi.

Çiftçinin verdiği emeğin karşılığını doğru tarım yöntemleri kullanarak daha iyi alabileceğine değinen Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, sulak ve kurak alanlarda gübreleme süresinin farklı olduğunu ve buna da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Sulak tarım arazilerinde ekilen buğday için gübreleme 3 farklı zamanda olmalıdır. 100 kg gübre kullanılacaksa; 40 kg Şubat ayı başında, 40 kg Nisan ayı başı, 20 kg Mayıs ayı içerisinde olmalıdır. Kurak alanlarda ise gübreleme iki zamanlı yapılmalıdır.  Bu uygulamada Şubat ayının içerisinde ve yağışın devam etmesi halinde Nisan başında olmalıdır. Bu dönemde yapılan gübrelemeler, bitkinin gelişim dönemin de ihtiyacı olan azotu yeterli miktarda almasını sağlayacak, bu da protein olarak buğdaya yansıyacaktır" dedi.

Okunma Sayısı: 623
Fotoğraf Galerisi