KONFERANS: YENİ TARIM DÜZENİ: GELECEK İÇİN TARIM...

KONFERANS: YENİ TARIM DÜZENİ: GELECEK İÇİN TARIM...
ADANA
15.03.2011

Adana ZMO-Genç’in düzenlediği, Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN’ın “Yeni Tarım Düzeni: Gelecek İçin Tarım” başlıklı konferansı 11 Mart 2011 tarihinde Ç.Ü. Ziraat fakültesi Akif Kansu Salonunda gerçekleştirildi.

 

Konferans Ziraat Fakültesi öğretim elemanları, 300‘e yakın öğrenci ve diğer katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Etkinlik ZMO Adana Şube Başkanı Şahin YETER‘in kısa konuşması ile başladı. TMMOB, oda örgütlülüğü ve ZMO-Genç‘in anlatıldığı sununun ardından ODA‘mız Önceki Dönem Başkanı Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN bir konferans verdi.

Konferansta; tarım sektörü ve artan gıda fiyatlarının dünya gündeminde olmasına karşılık, ülkemiz gündeminde pek yer almadığı; ülkemizin üretim potansiyeline rağmen bugün birçok üründe ithalatçı durumda olduğu; nüfusun hızla artmasına rağmen tarım sektöründe ortaya çıkan çöküşün, ülkemizin geleceği açısından kaygı verici olduğu; 2003-2009 döneminde tarım sektörünün yıllık büyüme oranının % 1,28 düzeyinde kaldığı ve bunun Cumhuriyet tarihinin en düşük tarımsal büyüme temposu olduğu; birçok bitkinin gen merkezi olan Türkiye‘nin tohumda dışa bağımlı olduğu; hayvan sayılarının düştüğü, et ve süt fiyatlarının yem fiyatlarındaki artışı izleyemediği, üretimi çöken Türkiye‘nin Cumhuriyet tarihinde ilk kez yeterli miktarda kesecek hayvan bulamadığı için kurbanlık hayvan ithal etmek zorunda kaldığı; bu yapının Türkiye‘yi tarımda net ithalatçı bir konuma doğru ittiği; tarımın desteklenmediği aksine vergilendirildiği, yalnızca mazota ödenen dolaylı vergi yükünün tarımsal destekleme bütçesinin tamamına yakın olduğu; ürün fiyatlarındaki artışın girdi fiyatlarındaki artışın çok gerisinde kalması nedeniyle yoksulluk oranlarında yükselme olduğu; 2002-2009 döneminde toplam işlenen tarım alanının 2,6 milyon hektar azaldığı 2009 yılında tarım yapılmaktan vazgeçilen alan büyüklüğünün 8 ilin toplam alan büyüklüğünden fazla olduğu; kırsal alanı terk ederek kentlere göç eden ve yoksullaşan yüzbinlerce köylü üreticinin buğday üreticisi iken bulgur yardımına muhtaç hale düşürüldüğü belirtilerek; Türkiye‘nin tarımda yüksek maliyet-düşük verimlilik kıskacından süratle kurtulması gerektiği, bunu sağlamanın yolunun yapısal sorunları giderecek yatırım eksikliğini tamamlayacak bir yatırım seferberliğine girişmek, girdi ve çıktı piyasalarının düzenlenmesi olduğu; arazi toplulaştırması ve sulanabilir 4 milyon hektar arazinin suya kavuşturulması ile Türkiye‘nin önce kendine yeten, sonra ihracatçı bir ülke olacağı ve Türkiye‘nin ithalata milyarlarca dolar ödemekten kurtulacağını; sonuç olarak, tarımda Ar-Ge ve teknoloji kullanımının sağlanması, tarımsal kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması, üretici örgütlenmesi, tarımsal pazarlama ve destekleme sisteminin rasyonelleştirilmesi, bitkisel-hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminin artırılması, kırsal kalkınma ve bölgesel kalkınma projelerinin yapılması gerektiği vurgulandı.  

Okunma Sayısı: 992
Fotoğraf Galerisi