KONTV İLE RÖPORTAJ

KONTV İLE RÖPORTAJ
KONYA
23.02.2012

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, bütün ülkede etkisini gösteren kar yağışlarının Konya Bölgesi tarımına sağladığı faydalar ve çiftçilerin bugünden başlayarak nelere dikkat etmeleri konularında KONTV muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

   ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, bütün ülkede etkisini gösteren kar yağışlarının Konya Bölgesi tarımına sağladığı faydalar ve çiftçilerin bugünden başlayarak nelere dikkat etmeleri konularında KONTV muhabirinin sorularını yanıtlayarak, bilgiler verdi.

   Başkanımız Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti;

   Bütün ülkede etkisini gösteren kar yağışları en çok hububat üreticisi olan çiftçi için büyük önem taşımaktadır. Kar yağışları ekili alanları yorgan gibi örttü. Bu yorganın altında sıcaklık eğer 10 dereceyse üst kısımdaki sıcaklık eksi 30 derece de olsa toprağa ekili olan bitki gelişimine devam eder. Bu yüzden kar yağışı İç Anadolu ve Konya için önemlidir.  Kar yağışları ile havadaki kükürt toprağa inmekte buda toprağın mineraller bakımından zenginleşmesini sağlayarak, ürünün rekoltesi ve kalitesini artırmaktadır.

   Bahar mevsimine kadar kar toprak yüzünde kalırsa, toprağı suya doyurur ve böylece  ilkbaharda hububatı erken sulamaya gerek kalmaz. Bunun yanında ilkbaharda ekilen bahar bitkilerinin, (şekerpancarı, mısır, ayçiçeği, fasulye, havuç gibi) ekildiği sırada rahatlıkla çıkmasını sağlar. Ayrıca çiftçilerimiz karın yağmadığı zamanlarda don olabilme tehlikesi olabileceğini varsayarak Konya Bölgesi‘ nde ekim için kış şartlarına uygun sertifikalı tohum kullanmalıdırlar.

   Çiftçilerimiz hububatta görülen septoria, kök ve kök boğazı çürüklüğü ve pas diye tabir ettiğimiz hastalıklara karşı tarlalarını sık sık kontrol etmelidirler. Bu hastalıklarla mücadelede hastalık olsun veya olmasın ot ilacı sezonunda yani 3. ayın sonu 4. ayın başında mutlaka koruyucu ve önleyici ilaçları kullanarak önlemlerini almalıdırlar.

Okunma Sayısı: 609
Fotoğraf Galerisi