KONTV İLE RÖPORTAJ

KONTV İLE RÖPORTAJ
KONYA
12.06.2012

Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, eczanelerde satılabilen maddeler arasına ziraatta kullanılan ilaçların eklenmesinin, ülkemiz ekonomisine katkısı göz ardı edilemeyecek olan tarımı ve tüketicileri nasıl etkileyeceği konularında KONTV muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

 

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, 6197 Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun‘da, 31 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan 6308 sayılı kanunla yapılan değişiklik sonucu; eczanelerde satılabilen maddeler arasına ziraatta kullanılan ilaçlar da eklenmesi ve aynı zamanda Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelikte yapılan ve 30 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan değişiklik ile de, sadece Ziraat Mühendislerine verilen bitki koruma ürünleri bayi veya toptancı izin belgesinin, Eczacılara da verilmesi konularında KONTV muhabirinin sorularını yanıtlayarak bu durumun neden olacağı olumsuz sonuçları dile getirdi.

Başkanımız Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti;

Ziraat Mühendisleri Odası olarak geçen hafta içinde, zirai ilaçların perakende veya toptan satışının zirai mücadele uygulamaları konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olmayan kişilerce satılmaları durumunda çevre, akarsular, göller, yeraltı suları, toprak ve buradan yararlanarak yaşamını sürdüren tüm canlılarının ve tüketicilerin yaşamını tehlike altına sokacağı üzerinde durduğumuz basın açıklamasını, ZMO Genel Merkez ve ülke genelinde tüm şubelerimizce yaparak durumun hassasiyetini kamuoyu ile paylaştık.

Bitki hastalık ve zararlıları ile yabancı otlarla mücadelede vazgeçilemez bir araç olan zirai ilaçların, bilinçsiz ve yanlış kullanıldığında insan ve hayvan sağlığına ciddi zararlar vermekte olduğunu Ziraat Mühendisleri olarak sık sık gündeme getirmekteyiz.

Zirai ilaçlar mutlaka bu alanda eğitim almış uzman kişiler olan Ziraat Mühendisleri tarafından satılmalı ve yine Ziraat Mühendislerinin gözetiminde kullanılmalıdır.

Zirai ilaç kalıntısının çözümü için en başta yapılması gereken, ekimden hasata kadar çiftçinin yanında olmasını sağlayan "Tarım Danışmanlığı" sisteminin yaygınlaştırılması gelmektedir. Bununla birlikte hallerde kurulacak olan laboratuarlar sayesinde meyve sebzede ilaç kalıntısı olup olmadığını hatta neredeyse her parti mal için ayrı ayrı analiz yapılarak üründe kalıntı var mı yok mu tespit edilebilecektir.

Zirai ilaçlar ile ilgili yaşanan sorunların çözümü, bu ürünlerin satışının farklı meslek grupları tarafından da yapılması değil, bu konuda eğitim almış olan Ziraat Mühendisleri tarafından yapılmasıdır. Zirai ilaçların güvenli, tavsiyelere uygun olarak kullanımı ve ürünlerin izlenebilirliğinin sağlanması için bu ürünleri satanların mutlaka bu konuda yeterli eğitimi almış olmaları gerekmektedir. Nasıl ki Ziraat Mühendislerinin insan ve hayvan sağlığı ile ilgili ilaçları satmaları uygun değilse; eczacıların veya diğer meslek gruplarının da zirai mücadele ilaçları satmaları uygun değildir.

İlaç, bitki, toprak, hava ve diğer çevre unsurlarının etkileşimi konusunda eğitim almış olan Ziraat Mühendisleri, bu alandaki tek uzman meslek grubudur. Zirai ilaçların bilinçsiz kullanıldığı takdirde doğal dengenin bozulmasının yanı sıra insan, hayvan ve diğer tüm canlılarının yaşamını tehlikeye atacağını tekrar önemle hatırlatarak tarım ülkesi olan ülkemizde bu tür bir uygulamanın ülkemiz gerçekleriyle uyuşmadığına dikkat çeker ve acilen düzeltilmesini bekleriz.

 

Okunma Sayısı: 582
Fotoğraf Galerisi