KONYA'DA 62 KÖYDE ORGANİK TARIM YAPILIYOR
ZMO Konya Şube Başkanımız Prof. Dr. Süleyman Soylu Konya'da yürütülen organik tarım faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
“ORGANİK ÜRÜNLERİN DAHA YÜKSEK FİYATTA OLMASI GEREKMEKTEDİR”
ZMO Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu organik tarımın önündeki en büyük engellerden birinin üretilen ürünün klasik ürünlere göre fiyat farklılığının yeterli olmaması ve pazarlama sorunu olduğunu söyledi. Süleyman Soylu, “Organik tarım yapan üreticilerimiz özellikle kimyasal bitki besleme ve bitki koruma ürünlerinin çoğunu kullanamadıkları için verimlilikte bir düşüklük olmaktadır. Bu düşük verimin karşılığında ürünlerin daha yüksek fiyatta olması gerekmektedir. Fakat bu farkındalık yeterince oluşmayınca organik tarım üreticilerimizin bir kısmı zamanla tekrar klasik yetiştiricilik yöntemlerine dönmektedir. Organik ürünlerle ilgili bir diğer sorunda bu ürünlerin çok geniş kitlelerle yeterince buluşturulamamasıdır. Genellikle büyük şehirlerde tek bir mekanda ya da büyük AVM’lerde belli sınırlı bir köşede bu ürünler kendine yer bulmaktadır. Oysa bu ürünlere geniş halk kitlelerinin ulaşabilmesi için özellikle haftalık kurulan semt pazarlarında belli bir alan tahsis edilmeli ve gerekli denetimler yapılmalıdır. Organik üretimi denetleyen sertifikasyon kuruluşları da denetimlerini daha sıkı yapmalı ve klasik ürünle organik ürün arasında fazla bir farklılığın olmadığı yöndeki ön yargının da kırılması gereklidir. Özellikle Konya Bölgesi geniş geniş bir coğrafyayı içinde barındırmaktadır. Her bir bölgenin kendi yapısını iyi analiz ederek bölgelere özel farklı ürünler için özel projeler geliştirilmelidir. Örneğin çilekte Hüyük İlçemizde, kirazda Hadim ve Taşkent ilçelerimizde elde edilen başarılar çeşitlendirilerek sürdürülmelidir” şeklinde konuştu.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Doç. Dr. Mustafa Yorgancılar, “Organik tarım; üretimde, insan ve çevre sağlığı için zararlı olan kimyasal girdi ve ilaç kullanmadan, yönetmeliklerde izin verilen girdilerle yapılan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı çevreye dost bir tarımsal üretim biçimidir. Organik bitkisel üretimde toprak minimum seviyede işlenir. Bitkisel üretimde kimyasal gübreler yerine organik gübre kullanılır. Organik tarım faaliyetlerinin hiçbir dalında sentetik büyüme düzenleyicileri ve geliştiricileri kullanılamaz. Genetik olarak değiştirilmiş bitki veya organizmalar ve bunların ürünleri organik tarımda yer alamaz. Üretimden satışa kadar sertifikasyon ve kontrol vardır. Yasal denetim, üretimden önce başlar hasat sonrasında depolama, işleme, ambalajlama ve satış kontrollü olarak devam eder. Bir ürünün organik olabilmesi için sertifikalı ve ambalajında organik tarım logosu bulunması zorunludur” dedi.
“ESKİYE GÖRE ORGANİK TARIM FAALİYETLERİ ARTTI”
Organik tarımın yaygınlaşmasının temel nedeninin talebin oluşmasına bağlı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Mustafa Yorgancılar, “Talebi oluşturan sebep teknolojinin gelişmesi ve insanların daha iyi ekonomik şartlarda yaşaması ile toplumların daha uzun ve sağlıklı yaşayabilmek için verdiği çabadır. İnsanların özellikle kanser başta olmak üzere çoğu hastalığın temel sebebinin tarım ilaçları olduğu düşünülmektedir. Bu da organik ürünlere olan talebi arttırmıştır. Yeterli düzey izlenebilirlik ve kontrol olmasa da ülkemizde bu talep doğrultusunda son on yılda ciddi bir gelişme vardır. Ama akredite laboratuar olmaması çoğu analiz için denetim eksikliği, organik tarım yapılacak izole alanların oluşturulamaması gibi birçok nedenle istenilen gelişme sağlanamamıştır. Konya’da organik tarım faaliyetleri yapılmaktadır eskiye göre organik tarım faaliyetleri artmış olsa da üretim belirli ürünlerle sınırlı kalmaktadır” diye konuştu.
“BAKANLIK TARAFINDAN DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILIYOR”
Mustafa Yorgancılar, “Konya`da Akşehir, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Güneysınır, Hadim, Hüyük, Ilgın, Meram, Seydişehir, Taşkent ve Yunak ilçelerinin 62 köyünde, 543 üretici 15 bin dekar alanda organik sertifikalı üretim yapılmaktadır. Konya’da organik tarımla üretilen ürünlerin başında 2017 yılı verilerine göre üretilen miktar açısından havuç, çilek, vişne, badem, mısır, elma, kiraz, üzüm, buğday, ceviz, kırmızı pancar, yonca, erik, soğan, patates, arpa, domates, fasulye, nohut gelmektedir. Ülkemizde Tarım Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından organik üretim yapan üreticilere dekar başına belli miktarlarda destekleme ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca TKDK ve Ziraat Bankası kredilerinde faiz ve hibe desteği sağlanmaktadır. Organik tarım yapan çiftçilerin desteklenmesine yönelik Bakanlar Kurulu Kararı yürürlüğe girmiştir. Meram Evliya Tekke köyünde 5 üreticiye 5 dekar alanda organik böğürtlen yetiştiriciliği projesi uygulanmıştır. Üreticinin organik tarımla ilgili ciddi ön yargıları mevcuttur. Bunun temel nedeni kimyasal gübre uygulanmamasıyla verim kaybı yaşama endişesi ve tarım ilacı kullanılmadığı zaman insan iş gücüne fazla ihtiyaç duyulması bu sorunları aşabilmek için de özellikle yabancı ot mücadelesinde mekanizasyon ve teknolojinin gelişmesi ve çiftçinin bu konuda geliştirilmesi gerekir” dedi.