KONYA İLİ ZİRAAT ODALARI 2011 YILI OLAĞAN “İL KONGRESİ”

KONYA İLİ ZİRAAT ODALARI 2011 YILI OLAĞAN “İL KONGRESİ”
KONYA
31.03.2011

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Konya İli Ziraat Odaları “İl Kongresi”ne katıldı.

 

Konya Ticaret Borsası‘nda gerçekleşen Konya İli Ziraat Odaları 2011 yılı Olağan İl Kongresi‘ne, TZOB Genel Başkanı Şemsi BAYRAKTAR, Konya İl Tarım Müdürü İ.Bülent ALPARSLAN, Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet BABAOĞLU, Konya Ticaret Borsası Başkanı M. Uğur KALELİ, ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Konya İli tüm İlçe Ziraat Odaları Başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Başkanımız Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti;

"Mavi Tünel projesiyle 414 milyon metreküp su ovaya akacak. Konya Ovası na akacak olan bu suyun bir kısmı sanayide ve içme suyu olarak kullanılacağından sadece 50-60 bin hektar arazi daha sulanabilecek. Buna rağmen hala Konya‘da 1 milyon 650 bin hektar arazi sulanamayacaktır. Ancak, basınçlı sulama sistemleri kullanılarak ovada 1 milyar metreküp su tasarrufu yapılabilir. Tasarruf edilen sular kıraç bölgelere aktarılarak Konya‘nın verimli arazileri su ile buluşturulabilir. Hala basınçlı sulama sistemlerine geçilmemiştir. Şuan ovada tarım için yıllık yaklaşık 3 milyar metreküp su kullanıyor. Doğru sulama teknikleriyle şuan sulanan arazi kadar alanı daha sulayabiliriz. Bunlardan ziyade yeni projelere imza atmamız gerekiyor. Konya ovasının bir çanak şeklinde olması nedeniyle dışarıdan hiçbir su kaynağıyla beslenememektedir. Artık biz Göksu yu değil, Kızılırmak suyunu Konya Ovasına nasıl getiririz onun hesabını yapmalıyız. Erzincan‘ dan çıkan Karasuyu Kızılırmak vasıtasıyla Hirfanlı Barajına aktarabilir ve böylelikle KOP tan faydalanamayan Kulu, Cihanbeyli, Altınekin, Sarayönü, Yunak  ve Çeltik gibi kıraç araziye sahip ilçelerimizin bu sayede sulanması ile sulu tarıma dönüşmesi tamamen sağlanır ve Göksu‘ nun iki buçuk katı olan bir milyar metreküp gibi bir suyun yine Konya Ovasına gelmesi sağlanmış olur.

Çiftçimizin gelir seviyesini yükseltmek, Konya ekonomisinin daha da büyümesini sağlayabilmek için ve en önemlisi ülkemizin dışarıdan ithalat yapmaması için acilen mevcut projelerinin hayata geçirilmesi ve yeni projeler oluşturarak Konya Ovası‘ nda sulanabilen arazi miktarını arttırmamız gerekmektedir."

 

Okunma Sayısı: 856
Fotoğraf Galerisi