KONYA POSTASI-18 EKİM
KONYALI ÇİFTÇİ ADALET İSTİYOR
KONYALI ÇİFTÇİ ADALET İSTİYOR
ZMO Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, Milli Tarım Projesi ile çiftçiye verilen destekten Konyalı çiftçilerin yeterince faydalanamayacağını söyledi. Yüzde 50 mazot desteğini değerlendiren ÇALIŞ, Konyanın büyük bir bölümünde 2 yılda 1 ürün alındığını hatırlatarak, bazı bölgelerin Konyalı çiftçilere göre 6 kat fazla destek alacağını söyledi.
Başbakan Binali YILDIRIM ın açıkladığı Milli Tarım Projesi çiftçinin yüzünü güldürdü. Havza bazlı üretime dayalı destekleme modeli ve çiftçinin mazot maliyetinin yarısını devletin karşılaması projede en çok dikkat çeken ve çiftçiyi sevindiren uygulamaların başında geliyor. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Celil ÇALIŞ, desteğin çiftçiyi mutlu ettiğini ancak Konyalı çiftçilerin bu projeden yeterince faydalanamayacağını söyledi.
KONYA HAK ETTİĞİ DESTEĞİ ALAMAYACAK
Başbakan Binali YILDIRIM ın açıklamasına göre; buğday ve yem bitkilerinin Türkiyenin her yerinde aynı şekilde destekleneceğini söyleyen ÇALIŞ, "Hububat ve yem bitkileri tüm Türkiyede aynı şekilde desteklenecek olması Konya açısında bir dezavantaj gibi gözüküyor. Bizim havza bazlı ürün desteğinde avantaj olarak öne çıkmamız gereken geniş alanlardaki hububat ekimiydi. Bu her tarafta aynı şekilde desteklenecek olursa Konya açısından su kıtlığından kaynaklı, iklimlerden kaynaklı dezavantajımızı telafi etme şansımız yok. Konyadaki tarım arazilerinin üçte ikisinde doğaya bağlı tarım yapmak zorunda ve büyük bir çoğunluğunda 2 yılda 1 ürün alınıyor. 1 yıl ürün ekiliyor 1 yıl nadasa bırakılıyor. Bu manada Konyada hububat farklı desteklenmeyecekse havza bazlı ürün desteğinden Konya hak ettiği desteği alamayacak gibi gözüküyor." dedi.
BİZDEN 6 KAT FAZLA DESTEK ALACAKLAR
Mazot desteğinin de çiftçiyi en çok sevindiren uygulamaların başında geldiğini belirten ÇALIŞ, "Mazot desteği Konyalı çiftçileri de sevindirdi ancak burada da Konyanın dezavantajı var. Türkiyenin bazı bölgelerinde yılda 3 defa ürün alınırken Konyadaki tarım arazilerinin üçte ikisinde 2 yılda 1 ürün alınıyor. Eğer mazot desteği her üretim dönemine yüzde 50 olarak uygulanacak olursa, yılda 3 ürün alan bölgeler bu destekten yılda 3 defa yararlanacakken Konya üreticisi 2 yılda 1 defa faydalanacak. Yani bir Çukurovaya göre Konya üreticisi 6da 1 oranında faydalanacak." diye konuştu.
TÜM BÖLGELER EŞİT DESTEKLENMELİ
Bu sebeplerden dolayı Konyanın projeden yeterince yararlanamayacağını kaydeden ÇALIŞ, "Bu programlar yapılırken bölgelerin pozitif ve negatif özellikleri dikkate alınıp optimum seviyede bir değerlendirme ile destekleme yapılacak bir formül oluşturmak gerekiyor. Hak ettiğimiz payı almak istiyoruz. İklimden, doğadan kaynaklı olumsuzluklardan dolayı milli tarım politikası açıklamasında biz hak ettiğimiz değeri almak istiyoruz. Bu manada bölgelerin ve oluşturulacak havzaların pozitif ve negatif iklimsel özelliklerinin dikkate alınıp tüm bölgelerin eşit şekilde faydalanacağı bir modelin oluşturulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
KONYA PİLOT BÖLGE OLSUN
ÇALIŞ ayrıca, bu şekilde tüm ülkede uygulanacak projelerin denenmeden uygulanması halinde aksaklıkların meydana geleceğini belirterek, "Bu şekilde tüm ülkede uygulanacak projeler bir anda uygulanırsa aksaklıklar çok daha fazla olup telafi şansı olmayabilir. Bu tür uygulamaları pilot bölge uygulamasıyla 1 yıl deneyip ondan sonra ülke çapına uygulanacak olursa eksikler dar alanda daha çok gözükebilir. Bu manada da biz Konya olarak, Doğu Karadeniz ve tropik iklim özelliği haricinde Türkiyedeki tüm iklim özelliklerini barındıran bir iliz. Pilot bölge uygulaması konusunda da biz Konya olarak, ülkenin aynası olarak en iyi şekilde yapılabileceğini söylüyoruz." dedi.