KONYA POSTASI GAZETESİ: PLANLI ÜRETİM ŞART!- 10 EYLÜL 2021

KONYA POSTASI GAZETESİ: PLANLI ÜRETİM ŞART!- 10 EYLÜL 2021
KONYA
13.09.2021

Şube Başkanımız Murat AKBULUT, tarımsal üretimin yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti

 

YENİ PLANLAMALAR

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat AKBULUT, yaşanan kuraklığın, iklim değişikliği özellikle tarımsal üretimde yeni planlamaların yapılması konusunda daha dikkat edilmesi gereken konu olduğuna dikkat çekti. Akbulut, yaşanan kuraklık ve iklim değişikliği ile ilgili özel açıklamalarda bulundu. AKBULUT, biran önce havza bazlı ürün desteği yapılması gerektiğini söyledi

HAVZA BAZLI DESTEK

Yaşanan kuraklığın ve küresel iklim değişikliğinin Konya’nın problemi olmadığını söyleyen AKBULUT, Her il ve bölgelerde bir takım önlemler alması gerekir. Bireysel olarak, üreticiye az su kullanılan ürünleri ekmesi konusunda zorlamak mümkün değil. Fakat, havza bazlı destekleme modeline geçilerek, daha az su tüketen bitkilerin ekilmesini sağlamak mümkün” dedi.

DESTEK ARTIRILMALI

Örneğin, buğday 10 kuruş alıyorsa bunu 30-40 kuruşa çıkartarak, birim alanından elde ettiği geliri düşürmemek kaydıyla, daha az su tüketen ürünlerin ekilmesi sağlayabiliriz diyen AKBULUT, “Yer altı kuyularda su var. Lafla başka bir ürün ekelim demek olmaz. Destek ve ödenek kaynağımız var. Konya’da bu havzada daha mantıklı olan hububata desteği artırmak” dedi.

GELECEĞE DÖNÜK PLAN

Adana Urfa bölgesinde su bol ise o bölgede de mısır, ayçiçeği, pancar gibi ürünlere destek verilir diyen AKBULUT, “Konya’da üretilmesi gerekenken yüzde 30 fazla üretiyoruz. Ürünlere baktığımız yüzde 15’ini Konya üretiyor. Nüfusumuzun 5-6 katı fazlasını Konya’da üretiyoruz. Ankara, İzmir ve Eskişehir’i besler durumdayız. Geleceğe dönük planlamalar yapmalıyız” diye konuştu.

Haber : Fatih ERSOY

Okunma Sayısı: 70
Fotoğraf Galerisi