KONYA POSTASI TÜYAP 10. KONYA TARIM FUARI EKİ-HABER K

KONYA POSTASI TÜYAP 10. KONYA TARIM FUARI EKİ-HABER K
KONYA
19.03.2012

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, her yıl Konya’da yapılan tarım fuarının Konya ve Türkiye çiftçisinin yanı sıra yurt dışından gelen ziyaretçiler tarafından da ilgi ile izlendiğini ve fuarların dışa açılan kapı olduğunu söyledi.

 

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, tarım fuarına gelen çiftçilerin, fuardaki stantları gezerek tarım alanındaki son gelişmeler ile son teknolojik tarım alet ve makinaları konularında bilgi sahibi olduklarını söyleyerek, "Fuarın tarım sektörüne katkısı olduğu gibi Konya‘nın da tanıtımına büyük katkılar sağladığı bir gerçektir. 2011 yılında açılan fuara yurdun dört bir tarafından yaklaşık 260 bine yakın katılımcı, fuarda sergilenen tarım makinaları ile yakından ilgilenerek son sistemler hakkında fikir sahibi olmuşlardır" dedi.

TANITIMA KATKISI OLUYOR

Fuarların sadece sektör açıdan değil açıldıkları illerinde tanıtımına katkı sağladıklarını söyleyen Başkan TAŞPINAR, "Fuarı gezmek amacıyla Konya dışından gelen ziyaretçiler, Konya‘nın çarşısını, pazarını, sanayi yerlerini ve turistik yerlerini de gezerek Konya ekonomisine büyük katkılarda sağlamıştır. Konya‘dan değişik ürünler satın alan katılımcılar 5 günlük süre içerisinde Konya esnafının da kazandırmışlardır" dedi.   

SON TEKNOLOJİ SERGİLENİYOR

14 Mart tarihinde açılacak olan tarım fuarına katılımın daha da çok olacağına inanıyorum. Fuarı gezmeye gelen çiftçi, en son zirai ilaçtan tutunda, değişik tohum çeşitleri, tarım alet ve ekipmanları ile tarım teknolojisinin geldiği son noktayı bu fuarda görme imkanına kavuşacaktır. Ayrıca fuar nedeniyle yapılan panel gibi bilgilendirmeler çiftçilere olumlu katkılar sağlayacaktır" dedi.

YAĞMUR ÜRÜNLERİN SİGORTASIDIR

Bu yıl kışın bol yağışlı olması ve yağışların zamanında yağması ile çiftçinin yüzünün güldüğünü de sözlerine ekleyen Başkan TAŞPINAR, "Güz ayında yağan yağmur ile ekimini yapan çiftçi, kar ve yağmurlu bir kış mevsiminin yaşanması sonucu gelinen noktadan memnun. Bu yağışların Nisan ve Mayıs ayında da devam etmesi halinde bu yıl hububatta verimin artması kaçınılmaz olacaktır. Bu yağışlar adeta tarladaki ürünlerin sigortası olmuştur" dedi.

GÜBRELEMEYİ UNUTMAYALIM

Yağışların istenilen düzeyde olması kaliteli bir ürün alınması için yeterli olmayacağını da söyleyen Özkan TAŞPINAR, çiftçilerin bundan sonra yapması gerekenleri de şöyle izah etti. "TMO‘ nin buğdaydaki protein oranına göre fiyatlandırma yapması nedeniyle kaliteli hububat yetiştirmemiz gerekmektedir. Buğdayda protein oranını etkileyen en önemli faktörlerden biride gübreleme zamanları ve miktarıdır. Sulu tarım yapılan alanlarda ekilen buğday için gübreleme 3 farklı zamanda olmalıdır. 100 kg gübre kullanılacaksa; 40 kilogramı Şubat ayı sonu Mart ayı başı, 40 kilogramı Nisan ayı içerisinde, 20 kilogramı da başaklanma döneminde yapılmalıdır. Kuru tarım yapılan alanlarda ise gübreleme Şubat ayının içerisinde ve yağışın devam etmesi halinde Nisan ayı başında olmak üzere iki zamanlı yapılmalıdır. Bu dönemde yapılan gübrelemeler, bitkinin gelişim döneminde ihtiyacı olan azotu yeterli miktarda almasını sağlayacak, bu da protein olarak buğdaya yansıyacaktır.

İLAÇLAMADA GEREKLİ

Son zamanlardaki yağışların neden olacağı özellikle hububatta kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalığına engel olmak amacıyla mutlaka ilaçlamanın yapılması önersinde bulunan Başkan Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti; özellikle buğdayda protein oranı kayıplarına neden olan süne zararlısının yanı sıra diğer hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı koruyucu önlemler alınarak, biyolojik ve kimyasal mücadeleye önem verilmelidir. Kök ve kökboğazı çürüklüğü, septoria ve halk arasında kınacık olarak bilinen sarı pas gibi hastalıklar yaygın olmamakla birlikte son dört yıla yakın süredir ılıman iklimin etkisinde bulunan Konya Ova‘sının belirli bir kısmında görüldü. Çiftçilerimiz bu hastalıklarla mücadelede dayanıklı tohum çeşidini ekmeli, hububatlarını sık sık kontrol etmeli ve yapılmadığı takdirde % 50 gibi ürün kaybına neden olacak hastalıklara karşı koruyucu önlem olarak kimyasal ilaçlar kullanmalıdırlar. Yapacağımız bu mücadeleler konusunda il ve ilçe tarım müdürlüklerinden gerekli desteği alabiliriz."

 

Okunma Sayısı: 707
Fotoğraf Galerisi