KONYA TARIM DANIŞMANLIĞI ZDK`SI TOPLANTISI

KONYA TARIM DANIŞMANLIĞI ZDK`SI TOPLANTISI
KONYA
17.07.2012

Tarım Danışmanlığı ZDK'sı yeniden yapılanma sürecinin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi.

 

ZMO Konya Şubemizin Tarım Danışmanlığı ZDK‘sı 6 Temmuz 2012 Cuma günü Mayıs ayı içerisindeki yeniden yapılanma sürecinin ardından komisyon üyelerinin katılımıyla ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ana gündem konusu ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 12 Haziran 2012 Salı günü 28321 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ" oldu. Toplantı öncesinde Tarım Danışmanlığı ZDK‘sı yeni görev dağılımı da Yönetim Kurulumuzca belirlendi. Yeni görev dağılımının ardından toplantıda, yayımlanan Tebliğ ile ilgili önerilerin belirlenmesinin ardından son buldu.

Tarım Danışmanlığı ZDK‘sı Görev Dağılımı:

Başkan           : Burak ASLANSOY

Yazman          : Sami KÖROĞLU

Üye                : İbrahim ELİŞ

Üye                : Hacı Ali ÜNAL

Üye                : Hasan EKENLER

Üye                : İsmail DOĞAN

Üye                : Aykut Alp ERKOÇ

Üye                : Fatma Selcen ÖZTÜRK

Üye                : Sabit KOSTAK

Üye                : Recep DAĞDAŞ

28321 Sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Tebliğ ile ilgili toplantıda ortak paydada öngörülen öneriler şu şekildedir:

•1.      Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ataması yapılan Yayımcılar (eski adıyla TARGEL personelleri), Ziraat Odaları‘nda hizmet veren Danışmanlar ile Serbest Tarım Danışmanları arasında kırsal alanda yetki karmaşası yaşanmakta ve bu konuda yeniden düzenleme yapılmaya çalışılmalıdır. Bu konu ile ilgili Serbest Tarım Danışmanlarına da belirli yetkilerin verilmesi sağlanabilir. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri‘nde üreticilerin tarımsal işlemlerinin yapılması ve uygulanmasındaki tüm hususlar Tarım Danışmanlarının sorumluluğuna (mecburiyetine) verilebilir.

•2.      Tarımsal hizmet bedellerinde ve destekleme ödemelerinde %18‘lik KDV oranının düşürülmesi veya tamamen kaldırılması sağlanabilir.

•3.      Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti gönüllülük esasından çıkarılarak, zorunlu hale getirilebilecek yaptırımlar getirilmesi sağlanabilir. Bu hususta zirai kredilerin danışmanların kontrolünde kullandırılması, diğer tarımsal desteklemelerin alınabilmesi için Danışmanlık sistemine üyeliğin zorunlu hale getirilmesi gibi yaptırımlar getirilebilir.

•4.      Sebze-Meyve üretimi yapan üreticilere ilaç kullanımı nedeniyle Danışmanlık Hizmeti alması zorunlu hale getirilmeye çalışılabilir.

•5.      Çiğ süt üretimi yapılan tesislerde kaliteli süt elde edilmesi ve HACCP standartlarına uygun üretim için Danışmanlık Hizmeti alımı ile ilgili ayrı bir destekleme kapsamı uygulanması sağlanmaya çalışılabilir.

•6.      Sulu tarım yapan üreticilerin Danışmanlık Hizmeti alması zorunlu hale getirilerek, su kullanımı denetlenip kontrol altına alınması sağlanmaya çalışılabilir. Bu husus KOP kapsamında da değerlendirilerek düzenli su kullanımı ve devamlılığında su tasarrufu sağlanmaya çalışılabilir.

 

 

Okunma Sayısı: 1099
Fotoğraf Galerisi