KONYA TELEVİZYONU İLE BUĞDAY TARLALARINDA RÖPORTAJ

KONYA TELEVİZYONU İLE BUĞDAY TARLALARINDA RÖPORTAJ
KONYA
22.06.2012

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, KONYA Televizyonuna yaptığı açıklamada çiftçilerimizi uyararak “Anız yakmak geleceğini yakmak anlamına geliyor” dedi.

 

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Saraçoğlu Mahallesi Erler Köyü yakınlarında bulunan tarlalarda incelemelerde bulundu. Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Konya Televizyonuna yaptığı açıklamada buğday hasadına kısa bir süre kalan Konya‘da buğday rekoltesinin geçen yıla göre daha az olmasını beklediklerini ancak, buğday kalitesinin iyi durumda olduğunu ifade etti. 2012 yılı buğday verim ve kalitesini belirleyen etkenleri anlatan Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, çiftçilere hasad konusunda tavsiyelerde bulundu.  

Danenin başakta fazla bekletilmemesi gerektiği konusunda da çiftçileri uyaran Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Güneşin altında çok fazla daneyi bekletirsek başakta protein bakımından belirli bir düşme meydana geliyor. Fazla bekletmeden, rutubet 13-14 iken biçim yapılmasını tavsiye ederiz. Buğday rutubetli ise direk fabrikaya götürülmeden, çiftçi kapısının önüne götürerek danelerini orada kurutsun, bu işlem tarlada başakta kurumaya bırakılan zamanki kadar fazla zarar vermez" ifadelerini kullandı. 

Anız yakmanın gelecek kuşaklara haksızlık olduğunu belirten Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Anız yakmak geleceğini yakmak anlamına geliyor. Organik maddece fakir olan topraklarımız var. Buraların humus bakımından zengin olması için ileriki yıllarda çok az su ile ve gübre ile üretim yapabiliriz. Çiftçinin bu humus miktarını sağlayabilmesi için dekara 4 ton hayvansal gübre getirip dökmesi gerekir. Ya da anızını hiçbir zaman yakmadan tarlasını sürmesi gerekir. Anızı yakmama işlemi kendisi açısından iyi olacağı gibi çocukları ve torunları açısından da çok büyük fayda sağlayacaktır. Kim olursa olsun anız yakan birisi çocukların geleceği ile oynuyor. Anızını yakanlara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da tarım alanında yardım yapılmayacak" diyerek uyarıda bulundu.

Okunma Sayısı: 628
Fotoğraf Galerisi