KONYA YENİGÜN GAZETESİ: KONYA OVASI'NDA BEYAZ BEREKET SEVİNCİ - 27 ARALIK 2018

KONYA YENİGÜN GAZETESİ: KONYA OVASI'NDA BEYAZ BEREKET SEVİNCİ -  27 ARALIK 2018
KONYA
27.12.2018

Şube Başkanımız Prof. Dr. Süleyman SOYLU Kar Yağışının Etkileri Hakkında Açıklamalarda Bulundu.

 

Konya ve bölgesinde yağan kar çiftçileri de mutlu etti. Ekim ayında toprakla buluşturulan tohumlar, filizlenmiş ve soğuk havayla birlikte don tehlikesi belirmişti. Kar, hububat tarlalarını yorgan gibi örttü.

Konya ve bölgesinde yağan kar yağışı çiftçileri mutlu etti.  Yağan karın ürünlerin üzerini adeta bir yorgan gibi örtmesi nedeniyle don tehlikesinin önlendi. Karın hububat üretimi açısından oldukça faydalı olduğunu belirten uzmanlar, yağışların istenilen seviyede olduğunu ifade etti. Türkiye‘nin önemli tahıl üretim merkezlerinden olan Konya’da etkili olan kar yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü. Yağan yağışlar hububatın büyümesine yardımcı oluyor. 

KAR YAĞIŞI BİTKİLERE YORGAN VAZİFESİ GÖRÜYOR 

Konya ovasında Ekim ayı ile beraber başlayan periyodik yağışların, Aralık ayının sonu itibariyle kar yağışı ile taçlandığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Konya ovasında Ekim ayı ile beraber başlayan periyodik yağışlar, Aralık ayının sonu itibariyle kar yağışı ile taçlandı. Kar yağışların Ocak ve Şubat ayında devam etmesi durumunda Konya Ovasında bolluk ve bereket yaşanacak. Özellikle bölgemizde hububat ekim alanlarında çıkış sezonu olan Ekim, Kasım aylarında ve Aralık ayının ilk yarısında toplamda 100 mm yakın yağmur düştü. Yağan yağışlar ürünlerin çıkışını olumlu düzeyde etkiledi. Çıkışların ardından kar örtüsünün gelmesi kışın oluşabilecek aşırı düşük soğuklara karşı, bitkilere yorgan vazifesi yapmasının yanı sıra, yeraltı sularının beslemesi, özellikle bahar ve yaz döneminde bitkilerde sıkıntı oluşturan hastalık ve zararların azaltılması yönünde katkı sağlayacak.  Konya Ovasında etkili olan kar yağışı toprağa yavaş yavaş intikal etmesi sebebi ile baharlık ürünlerde de, özellikle toprakta yeterli rezervlerin depolanması yönünde baharlık ürünlerin ekimi ve çıkışı ile ilgili olumlu katkıları var . Yine yağan yağışlar bölgemizde bulunan barajların geçtiğimiz yılarda yağış düşüklüğü sebebi ile yetersiz kaldı. Yağan yağışlar rezervlerin dolması açısından önemli katkılar sunacak.  Geçen yıl yeterince kar yağışı alamamıştık. Çok yüzeysel bir yağış olmuştu. Ama inşallah yağan kar bir başlangıç olur.  Özellikle Konya’nın Yunak, Çeltik, Kadınhanı, Sarayönü, Altınekin, Doğanhisar bölgeleri kar yağışını yoğun bir şekilde aldı. İnşallah Konya’nın diğer kesimleri de daha yüksek seviyede kar bekliyoruz. Kar yağışların Ocak ve Şubat ayında devam etmesi ovada bolluk ve bereketi beraberinde getirecek” ifadelerini kullandı.

‘TOĞRAĞIN KAR İLE KAPLANMASI SEBEBİ İLE BAYRAM MUTLULUĞU YAŞIYORUZ’

Hububat üreticisi, toprağın karla kaplanmasıyla bayram sevinci yaşadığına dikkat çeken Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Konya Ovasına yağan kar ile bitkiler yorganına kavuşmuş oldu.  Güzün ekilen ekinlerde yağan kar yağışı yorgan vazifesi gerçekleştiriyor. Hububat üreticisi, toprağın karla kaplanmasıyla bayram sevinci yaşadı. Bu yağış yer altı sularını da besleyecek. Bitkiler Karın ardından yaşanabilecek donma olaylarına karşı kendini koruyor ve büyümeye devam ediyor. Bitkiler don olayına karşı kar ile kendisini koruyor. Konya ovasına bugüne kadar yağışlar oldukça verimli idi. Kar’ın yağması ile birlikte çiftçilerimizi mutlu etti.  Kar ve yağmur berekettir.  Bizler çiftçiler olarak kar yağmasını istiyoruz.  Kar yağışı tarım’ın yanında yer altı suları ile barajlara oldukça etkisi var. Yağan kar ile topraktaki mikroplar ölür. Kar yağışı toprağı kendine getirir” dedi.

Okunma Sayısı: 203
Fotoğraf Galerisi