KONYA YENİGÜN GAZETESİ: KONYA OVASI`NDA MISIR HASADI ERKEN BAŞLADI - 18 EYLÜL 2018
Türkiye`nin hububat üretimin önemli bölümünün karşılandığı Konya Ovası`nda mısır hasadı başladı. Ovada buğdaydan sonra en çok üretimi gerçekleştirilen mısır hem verimi hem de fiyatıyla üreticiyi memnun ediyor. Mısırda Türkiye’deki üretiminin yaklaşık yüzde 10‘ununu karşılayan Konya Ovası’nda hasat sezonu devam ediyor. Mısır hasadının Ekim sonu Kasım ayı itibariyle sona ermesi bekleniyor.
MISIR HASADI 15-20 GÜN ERKEN BAŞLADI
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, bu yıl Konya ovasında mısır hasadının 15-20 gün erken başladığını ifade ederek, “Konya Ovası`nda danelik mısır hasadı bu yıl 15-20 gün erken başladı. Özellikle Ağustos ayındaki aşırı sıcaklar ve yine mısır yapraklarında tahribat yapan cüce Ağustos böceği ve kırmızı örümcek zararı nedeni ile mısır yapraklarının hızlı bir şekilde kurumasından dolayı bitkilerin daha erken olgunluğa gelmesine neden oldu. Bu yüzden tane nemleri daha hızlı düşmeye başladı. Hasat yeni başladı. Nem oranı yüzde14 ile 35 arasında değişiyor. Danedeki nem oranları mısırların ekilişine, gelişimine ve bakım tekniklerine göre değişiyor. Özellikle hasadın Eylül ayı sonuna doğru hızlanacağını ve Ekim ayı sonuna kadar biteceğini tahmin etmekteyiz. Geçen yıl sadece Konya’da 637 bin dekar alanda dane mısır üretimi yapıldı ve üretimde 700 bin tonun üzerinde oldu. Bu rakamların içerisine Karaman ve Aksaray’ı dahil ettiğimiz zaman yaklaşık bir milyon tonluk bir mısır üretimi gerçekleşmişti. Bu yılda da bu rakamın bir miktar daha yükseleceğini tahmin ediyoruz. Şu anki fiyatlardan üreticiler memnun gözüküyor. Dövizde yaşanan son gelişmeler ile dünya piyasasındaki mısır fiyatları göz önüne alındığında bir ton mısır fiyatının bin yüz-bin iki yüz TL civarında değer bulacağı tahmin ediliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi mısır fiyatlarını açıklamadı ancak, bu yıl mısır fiyatları geçtiğimiz yıla göre oldukça yüksek başladı. Türkiye’nin danelik mısır üretiminin yüzde 15’ini Konya, Karaman ve Aksaray karşılıyor. Konya tek başına mısır üretiminin yüzde 10’dan fazlasını karşılıyor. Bu durum bölgemizde bulunan yem fabrikalarına çok ciddi bir ürünü kendi bölgesinde üretme imkanı fırsatı doğuruyor. Bölgemizde mısır tarımında ileri düzeyde teknoloji kullanılıyor. Tüm alanlar damla sulama ile sulanıyor. Bu yüzden mısır’da en yüksek verimlilik Konya bölgesinde elde ediliyor. Bizler de hasat sürecinde çiftçilerimizin yanında yer alıyoruz” dedi.