KORKUT: SEMT PAZARLARI TEDARİK ZİNCİRİNİN EN DEĞERLİ HALKASIDIR

KORKUT: SEMT PAZARLARI TEDARİK ZİNCİRİNİN EN DEĞERLİ HALKASIDIR
ADANA
06.05.2021
 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Gıda tedarik zincirini oluşturan aktörlerin gıda arzının sorunsuz olarak devamını sağlayan organizasyonlar olduğunu söyledi.

Gıda tedarik zincirini oluşturan üretici, tedarikçi, toptancı, dağıtıcı, perakendeci gibi aktörlerin gıda arzının sorunsuz olarak devamını sağlayan ve birlikte uyum içinde hareket eden organizasyonlar olduğunu ifade eden Korkut; “Yaş meyve ve sebze tarım sektörü ve ülke ekonomisinde üretim, tüketim ve dış ticarete konu olması nedeniyle önem taşımaktadır. Dayanıklılığı düşük olan ürünler olması açısından meyve ve sebze tedarikinde önem arz eden ulaştırmanın hızlı, sağlıklı ve en az maliyetle yapılması gerekir. Üretilen ürünlerin halka ulaşmasında hal ve semt pazarları oluşan tedarik zincirinin en değerli halkasıdır.  Bu organizasyonda yer alan iş ve işlemlerin bir günlük sekteye uğraması tüm organizasyonun bozulmasına ve gıdaya erişimi tehlikeye atmaktadır. Yaş meyve ve sebzenin pazarlamasında semt pazarlarının önemli bir yeri vardır” dedi.

ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ PAZARA ULAŞTIRAMAZSA ÜRETİMDEN KOPAR

Yaş meyve ve sebze pazarlamasında üreticisinden son tüketicisine ulaştıran perakendeciye kadar görev alan tüm birimlerin çok dikkatli ve hızlı hareket etmeleri gerektiğine vurgu yapan Korkut, bu yapılmadığı takdirde üretilen meyvenin yaklaşık %30`unun pazarlama aşamasında ziyan olduğunu belirtti. Korkut şöyle konuştu:

“Bu bağlamda taze meyve ve sebzenin halka ulaşmasında semt pazarlarının oranı marketlere oranla çok daha fazladır. Covid -19 pandemisi nedeniyle alınan tam kapanma kararında önce semt pazarlarının kapalı olacağı açıklanmış, son yayınlanan genelgede ise semt pazarlarının 8 ve 15 Mayıs tarihlerinde 10.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olacağı belirtilmiştir. İlk alınan karar sonrasında yaşanan sıkıntı üzerine içişleri bakanlığı’nın yayınladığı yeni genelge ile durum düzeltilmeye çalışılmıştır. Üretimin her aşamasında yer alan Ziraat Mühendisleri olarak yönetenleri uyarıyoruz. Her gün yayınladığınız genelgeler ile gıda arz talebini düzenleyemezsiniz. Zaten girdi maliyetleri altında ezilen üretici birde ürününü pazara ulaştıramazsa telafisi olmayan bir zarar ile üretimden kopar.”

GÜNÜ KURTARAN KARARLAR YERİNE PLANLI ÜRETİM

Yaşanan pandeminin sorumlusunun üretici olmadığını ama faturasının üreticiye kesildiğini kaydeden Korkut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkeyi yönetenlere çağrımız üreticinin önündeki tüm engelleri kaldırıp, günü kurtaran kararlar almak yerine planlı bir üretim için üreticiye destek olunmasıdır. Pazar yerlerini kapatmak bir çözümmüş gibi gözükse de asıl olanın tüm yurttaşların aşıya ulaşması olduğu düşüncesindeyiz. Tarımsal üretimin milli ekonomiye katkısının arttırılmasında, pazarlamanın çok önemli bir araç olduğunu biliyor ve ürünün hasadından başlayarak tüketiciye ulaşıncaya kadar olan tüm aşamaların devamlılığının sağlanmasının üretimin devamı açısından önem arz ettiğini tekrar hatırlatıyoruz.”

 

 

 

Okunma Sayısı: 145