"KOTA UYGULAMASI ŞİMDİLİK ERTELENDİ!"- MERHABA-YENİ GÜN GAZETESİ

"KOTA UYGULAMASI ŞİMDİLİK ERTELENDİ!"- MERHABA-YENİ GÜN GAZETESİ
KONYA
13.02.2013

Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Suya kota uygulanması Konya Ovası`nın üretimini yüzde 75 oranında düşürür" dedi.

 

Konya Ovası‘nda planlanan suya kota uygulaması çiftçiler ve ziraat odaları tarafından üretimi düşüreceği gerekçesiyle büyük tepki görmüştü.  Gelen tepkiler nedeniyle kota uygulaması ileri bir tarihe ertelendi. Suya kota uygulanmasını doğru bir düşünce olmadığını belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Özkan TAŞPINAR, bu düşüncenin altyapıdan yoksun olduğunu ve gelen baskıların sonucunda kota uygulamasının ertelendiğini duyurdu. TAŞPINAR, Torba Yasayla birlikte suyun belirli bir sınırda kullanılması için bir kanunun çıkarıldığını, ‘kuyu sahiplerine ürün başına 200 ton ya da 350 ton su verilsin yeter‘ gibi yanlış düşüncelerin de bulunduğunu belirtti. TAŞPINAR, "Çok sayıda sivil toplum kuruluşu bu uygulamanın yanlış olduğunu belirtmişti. Bunun üzerine Konya Milletvekillileri de devreye girerek bu uygulama ertelendi. Her bitkinin ayrı bir su ihtiyacı var. Hububat 450 ton, yonca bin 150 ton, ayçiçeği 650 ton, şeker pancarı 850 ton gibi bir su tüketiyor. Arazı toplulaştırması yapılmadan su kotasının uygulanmaya konulması doğru değildi. Bunu çok defa dillendirdik" dedi.

YETERLİ KAR YAĞIŞI OLMADI

Toplam yağışın yeterli olduğunu ancak kar yağışının yetersiz olduğunu dile getiren Özkan TAŞPINAR, "2012 yılının güz aylarında ekimi yapılan hububat yeterli yağışını almıştır. Yağış yeterlidir, ancak kar yağışları için aynı şeyleri söyleyemeyeceğiz. Kar olsaydı ekinler daha iyi olurdu. Karın güz aylarında ekilen ve ilkbaharda ekilecek olarak ürünlerin gelişimine azımsanmayacak derecede katkısı bulunuyor. Karla birlikte toprakta bulunan rutubet kolay kolay kaybolmamaktadır. Ayrıca kar bir yorgan gibi toprağı örtmektedir. Bitkilerin soğuktan zarar görmesini engellemektedir.  Kar ekinin normal gelişimine katkı sunmaktadır. Bir kısım zararlı elementlerin de toprağa ulaşmasını engelliyor. Herhangi bir don olayı da yaşanmadı. Kar yağışı yetersizdir, ama kış mevsimi sona ermediği için hala yağabilir. Merkeze oranla ilçelerde kar yağışı fazla, ama yinede yeterli değil" ifadelerini kullandı.

KOTA ÜRETİME OLUMSUZ BİR ŞEKİLDE YANSIRDI

Uzun vadeli ve sürdürülebilir tarım politikalarının gerekli olduğuna dikkat çeken TAŞPINAR, "Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray‘da tarım olmadan başka bir şey yapma durumunuz yok. Vatandaşların da başka bir alternatifi yok. Siz sadece turizm ve hizmet sektörüyle nereye kadar gidebilirsiniz? Bu 4 ilde yaşayan vatandaşların geçimi tarıma dayanıyor. Dolayısıyla bazı değişiklikler düşünülmeli. Tarımda yapacağınız hatanın faturası ağır olabilir. Çiftçiyle birlikte ülke ekonomisi de zarar görür. Bu 4 ilin sanayisi, ticareti ve üretiminin yüzde 70‘i tarıma dayanıyor. Bunu yok sayamazsınız. Dolayısıyla tarım politikalarınızı da ona göre düzenlemeniz gerekiyor" dedi.

KONYA OVASI TÜRKİYE TARIMININ KALBİDİR

Konya Ovası‘nın ülke tarımının kalbi olduğunu da ifade eden TAŞPINAR, Ova‘da yaşanacak bir sıkıntının ülke tarımına olumsuz yansıyacağını belirtti. "Konya Ovası‘nda hangi ürün yetişirse o ürünün ithalatı bitiyor" diyen TAŞPINAR, "Ova‘da yetiştirilecek bir ürün ithalatı durduruyor. Ürün çeşitliliği konusunda son dönemde ovada önemli atılımlar var. Su olmadan tarımın olmayacağının farkında olmak gerek. Tarım olmadığında insanlar temel besin kaynaklarından mahrum kalır. O yüzden politikalarınızda bu hassasiyetleri gözetmelisiniz. Su kotası üretimi yüzde 75 oranında düşürür" ifadelerini kullandı.

 

Okunma Sayısı: 610
Fotoğraf Galerisi