KÖY HİZMETLERİ'NİN DEVRİ HİZMET AKSATIR - REFERANS - 23.10.2004

MERKEZ
24.10.2004
 

‘Köy Hizmetleri’nin devri hizmet aksatır’

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün valiliklere devrinin önemli hizmet aksamalarına neden olacağını söyledi.

Kırsal kesimin sosyal ve tarımsal alt yapı çalışmalarını Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün (KHGM) valiliklere devri, Ziraat Mühendisleri Odası temsilcilerinin tepkisini çekti. “KHGM’lerin devri toprak ve su yönetiminde sıkıntı yaratacak, bayındırlık hizmetleri pahalılaşacak” diyen uzmanlar, hizmet bekleyen kırsal bölge insanlarının bugünkünden çok daha zor günlere gebe bırakıldığını düşünüyor.

Toprak ve su yönetimi aksar

Tarım Bakanlığı yetkililerinin bu kurumun işlevini köy yolu açmakla sınırlı saydığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, “Oysa KHGM’ler kırsal kesime yol, içme suyu, kanalizasyon, iskan gibi sosyal alt yapı ve sulama, arazi toplulaştırma, tarla içi geliştirme ve toprak koruma gibi tarımsal altyapı hizmetleri götüren kurumlardır. Ve bu kurumların valiliklere devri, toprak ve su yönetimi konusunda ciddi sıkıntıları beraberinde getirir” diye konuşuyor.

Türkiye’de 8 buçuk milyon hektar tarım arazisinin ancak yarısının sulanabildiğini anlatan Günaydın, “Su sorunu, KHGM, Devlet Su İşleri (DSİ) ve vatandaşın kendi yöntemleriyle bulduğu çözümlerle giderilmeye çalışılıyor. Yılda 50 bin hektar yeni sulama alanı açabiliyoruz. Bu gidişle tarım topraklarımızın tamamının suya kavuşması için 80 yıla ihtiyacımız var. KHGM kapatılırsa bu süre daha da uzayacak” diyor. Günaydın ayrıca Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile KHGM tarafından yürütülen arazi toplulaştırması çalışmalarının da sekteye uğrayacağını savunuyor.

Referans’ın sorularını yanıtlayan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı APK Daire Başkan Vekili Dr. Ahmet Bayaner de KHGM’lerin valiliklere devir kararının nedenlerini açıklarken, “hızla kalkınması planlanan kırsal bölgelerin ihtiyacı olan hizmetler, Ankara’dan zamanında ulaştırılamıyordu.” diyor.

Yeni çıkar alanları oluşur

TMMOB üyesi Baki Remzi Suiçmez ise devrin kırsal altyapı hizmetlerinin yerelleştirilerek taşeronlaştıracağını, böylece belli kesimlere yeni çıkar alanları açmaya hizmet edeceğini iddia ediyor. Baki Remzi Suiçmez, hizmetlere siyaset karışacağını, ve ‘bizden – bizden değil’ ayrımının ilçelere farklı hizmet sunumuna neden olacağını öne sürdü.

Okunma Sayısı: 546