'KÖYLÜ PATLAMAYA HAZIR' - BİRGÜN
NECLA DULKADİROĞLU ANKARA
Fındık, buğday ve ayçiçeğinde üreticilerin isyanına yol açan hükümet politikalarına muhaelefet tarım sektörünün bütününe yayılıyor. İktidarın uyguladığı ekonomik ve sosyal politikaların tarımda büyük bir çöküşe yol açtığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, hükümetin, IMF ve Dünya Bankası reçe-teleriyle tarım sektörünü tükenme noktasına getirdiğine dikkati çekti. Ekonomide çizilmeye çalışılan pembe tablonun artık inandırıcılığını yitirdiğini ifade eden Günaydın "Türkiye'de tarım bitme noktasına geldi. Çiftçi, geçim kaynağı olan tarımı yitirmenin telaşı içinde, kendi topraklarında bağımlı bir köle olarak çalışıyor" dedi.
'ÜRETECİNİN KAYBI 4 MİLYAR DOLAR'
Günaydın, Birgün'e yaptığı açıklamada, Türkiye'de çeyrek yüzyılda uygulanan neoliberal politikalar sonucu tarımda son dönemde vahşi kapitalizmin vites büyüterek harekete geçtiğini söyledi. Karadeniz'den sonra Manisalı köylülerin de ayaklandığını hatırlatan Günaydın, Türkiye'de beklenen çözümler geliştiril-mezse kısa zamanda köylünün meydanlarda sesini daha da yükselteceğine dikkat çekti.
Tarım alanlarının tasfiye edilerek, ürünlerin birer rant alanına dönüştüğünü vurgulayan Günaydın, Türkiye'deki ithalata dayalı bir tarım anlayışı nedeniyle son 3 yılda tarım üreticisinin kaybının toplam 4 milyar dolar olduğunu bildirdi. Çiftçinin zor durumdan kurtarılması gerektiğini belirten Günaydın, hükümetin verilen direktifleri doğrultusunda teslimiyetçi bir anlayışla hareket etmesini ağır bir dille eleştirdi. Hükümetin göreve gelmesiyle, tarımsal ürünlerde çıktı fiyatının yüzde 25 oranında düştüğünü ve findik, mısır, narenciye, buğday, pamuk, yaş meyve ve sebze gibi ürünlerin üretiminde büyük gerileme yaşandığının altını çizen Günaydın şöyle konuştu:
"GSMH'nin binde 8'i tarıma ayrılıyor. Bu yapı içinde Türkiye'nin kırsal alanında yoksulluk da buna paralel olarak yüzde 9.3'lere ulaştı. Ülke genelinde işsizlik yüzde 11.8'lere ulaştı. 2004- 2005 yılları arasında tarımla uğraşan 1.5 milyon insan tarımla uğraşmayı bıraktı."