KOYUNLAR AHIRA, GÖKDELENLER MERAYA! - URFA HİZMET

ŞANLIURFA
27.09.2014

ZMO Şanlıurfa Şube Başkanı Öztürkmen, Büyükşehir'in meraları imara açmasından endişe ediyor: ‘Tarım alanları ve meralar hızla betonlaşıyor. Bu gidişle yakın bir zamanda kesecek kurbanlık koyun bulamayacağız"

 

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, ilimizde küçükbaş hayvan varlığının 5 yıl öncesine oranla yüzde 80 oranında azaldığını, bunda  mera alanlarının amaç dışı kullanılmasının önemli rolü olduğunu söyledi.


İlimizde mera alanlarının tespiti yapılarak gerekli koruma önlemlerinin alınmasını isteyen Öztürkmen, doğal sit alanları oluşturulmasını önerdi.

Yüksek maliyetinden dolayı çiftçinin yem bitkileri üretimine sıcak bakmadığını, bunun da hayvancılık sektörüne olumsuz yansıdığını anlatan Öztürkmen, "Mevcut mera alanları Büyükşehir kanunundan dolayı da tehdit altındadır. Gerekli önlemler alınmazsa, korkarım bundan böyle meralarımızda otlar yerine binalar yükselecek. Yakın bir gelecekte küçükbaş kurbanlık ithal etmek zorunda kalabiliriz" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd.Doç.Dr.Ali Rıza Öztürkmen, meraların hızla amaç dışı kullanılması yüzünden yem açığının arttığına dikkat çekti. 

Öztürkmen, HİZMET`e yaptığı açıklamada, hayvancılık sektöründe işlerinin yolunda gitmediğini vurgulayarak, buna Şanlıurfa`nın 2009`a oranla yüzde 70-80 oranında azalan küçükbaş hayvan varlığını örnek gösterdi.


MERA  ALANLARIMIZIN 
TESBİTİ YAPILSIN VE KORUNSUN
Şanlıurfa`da mera alanlarının tespit edilerek korunması konusunda ciddi adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Öztürkmen, şu değerlendirmeyi yaptı:"Neredeyse kurbanlık hayvanları bile ithal eder duruma geldik. Bu süreçte mera alanlarındaki daralmanın da etkili olduğu açıktır. Yöre hayvancılığı açısından da meralardaki durum incelenmelidir.  Şanlıurfa`da öyle yerler var ki bana göre, doğal sit alanı ilan edilmesi gerekir. 

BÜYÜKŞEHİR`E  DÜŞEN GÖREV
Bilindiği gibi Büyükşehir düzenlemesi ile birlikte köy tüzel kişilikleri mahalleye dönüştürülmüş, meralar, yaylaklar ve kışlaklar Belediyelerin malı haline gelmiştir.

Meralar hukukun özenle koruduğu, Türk Hukuk Sistemi`nde özel yeri bulunan alanlardır. Çünkü meralar, herkesin geleceğini ilgilendiren, hayvan varlığını arttırarak yurttaşların protein ihtiyacının karşılanmasını sağlayan yaşamsal önemde üretim bölgeleridir.  Şanlıurfa hayvancılığı açısından meralardaki durum incelenmelidir.  İlimizde toplam ne kadarlık mera alanı bulunduğunu tespit etmek ve buraların korunması konusunda Büyükşehir Belediye-mize önemli sorumluluk düşmektedir.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin malı haline getirilen bu bölgeler, hukuki statüsü değiştirilip,  mera olmaktan çıkarılırsa bu şehre  büyük bir kötülük yapılmış olur.


YEM AÇIĞI ARTTI...
Üretim maliyetleri çok yüksek olduğu için çiftçilerin yem bitkileri üretimine sıcak bakmamaktadır. Yüksek maliyetleri nedeniyle yetiştirici sayısı  azalıyor. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının önlem alması yem üretimi konusunda çiftçiyi teşvik etmesi gerekir.  Çünkü Tarım arazilerinin azalması, mera alanlarının hızla amaç dışı kullanıma açılması ve ıslah edilmemesi nedeniyle hayvancılığın en önemli girdisi olan kaba yem açığı artmıştır.  Sorunun çözümü; ithalatı teşvik eden politikalar yerine, akılcı bir politikayla ülkemizin tarım potansiyelini değerlendirerek üretimi desteklemekten; araziyi suylu buluşturarak suyu verimli kullanmaktan geçmektedir.

İklim değişikliğinin bundan sonra da yaşanacağı kesindir. Bu nedenle tarımsal altyapı yatırımları tamamlanmalı, çiftçimiz gerçek anlamda desteklenmeli, kendine yeterliliği esas alan tarım politikaları uygulamaya konulmalıdır.

Biyolojik çeşitliliğin korunması, insan ve hayvan sağlığı ile ilgili bilimsel çalışmalar, insanoğlunun GDO‘lu tohumlardan, bunlarla üretilmiş tarım ürünlerinden ve gıdalardan, GDO‘lu yemle beslenmiş hayvansal ürünlerden uzak durması gerektiğini göstermektedir. 

Bitki hastalık ve zararlıları ile yabancı otlarla mücadelede vazgeçilemez bir araç olan bitki koruma ürünleri, bilinçsiz ve yanlış kullanıldığında, çevre kirliliği ve doğal dengenin bozulmasının yanı sıra insan ve hayvan yaşamını tehlikeye atacak sonuçlara yol açabilmektedir. 

Bu nedenle bitki koruma ürünleri mutlaka bu alanda eğitim almış uzman kişiler olan ziraat mühendisleri tarafından satılmalı ve yine ziraat mühendislerinin gözetiminde kullanılmalıdır. Odamız bu konuda da hukuki mücadelesini yürütmektedir"

http://www.urfahizmet.com/haber/ekonomi/buyuksehir_atesle_oynuyor/72641

Okunma Sayısı: 205