KOZLUÖREN KÖYÜNDE ÇEVRE ŞENLİĞİ VE PANEL DÜZENLENDİ

KOZLUÖREN KÖYÜNDE ÇEVRE ŞENLİĞİ VE PANEL DÜZENLENDİ
BURSA
26.08.2008

Kozluören Köyünde "Taşocağı ve Çevresel Etkilerine Yönelik Panel" Yapıldı.

 

 

1. Çevre Şenliği‘nin düzenlendiği Kozluören‘de, Köy Meydanı‘nda açıkhavada  "Taşocağı ve çevresel etkileri"ne yönelik bir panel gerçekleştirildi. 

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Niyazi ÖZBİL, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İlhan DEMİRÖZ, ÇEVREM Derneği Başkanı Hüseyin Hüsnü SERDAR, Kozluören Köyü Tarım ve Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zeki Anıl GÜLŞEN‘in konuşmacı olduğu panele çok sayıda konuk ile Kozluören köylüleri katıldı. Köy kadınlarının da aktif olarak katıldığı panelde konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İlhan DEMİRÖZ, Türkiye‘de tarım sorunlarının çok fazla olduğuna dikkat çekti. 1960‘lı yıllarına dek tarımda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye‘de durumun tersine döndüğünü belirten DEMİRÖZ, küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle tarım sektörünün her zamankinden daha önemli bir hale geldiğini söyledi.

Toplantıda söz alan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Niyazi ÖZBİL, 300, 500 yıllık köy sakinlerinin topraklarının kendilerine yetmediğini söylediğini belirtti. Özbil" Ne oldu da, onca yıldan beri yeten topraklar birkaç on yıldan buyana yetmez olmuştur. Bunun nedeni ulusal tarım politikasının olmayışıdır. Çiftçinin kullandığı mazotlardan ÖTV alınıyor. Havayolu, deniz yolu araçları muaf! Peki, biz traktörlerimizle pikniğe mi gidiyoruz... Çiftçinin aldığı ürün, mazotun, gübrenin masrafını çıkartamıyor!" dedi.

Bursa‘da ilk kez bir köyde ve açık havada panel yapıldığına dikkat çeken ÇEVREM Derneği Başkanı Hüseyin SERDAR Kozluören Uludağ Üniversitesi‘nden Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN ve ekibinin taş ocağı yapılacak alanda Bizans ve Roma mezarlarını saptadığını belirtti. SERDAR,  "Taş ocağı yapılmak istenilen alan yakın bir süreçte SİT alanı ilan edilebilir. Ne yazık ki, Kozluören‘i taş ocağından kurtarmak için Bizans‘tan, Roma‘dan medet umar hale geldik" diye konuştu. Taş ocağı açma yetkisinin2003 yılında yerelden alınarak merkezi idareye verilmesi ve ÇED raporundan muaf tutulmasının sakıncalarını vurgulayan SERDAR, "Meseleye Bursa medyası sahip çıkmıştır. Kamuoyu bu konuda duyarlıdır. Bu konuda medyamızın gösterdiği hassasiyete teşekkür ediyoruz. Taş ocağı Kozluören‘in değil Bursa‘nın meselesidir" dedi

Kozluören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zeki Anıl GÜLŞEN ise, yüzlerce yıl önce kurulmuş, Osmanlı devletinin kuruluşuna tanıklık etmiş olan Kozluören‘de köyden kente göçü durdurmak adına köyde kooperatifleşmeye gidildiğini belirtti. GÜLŞEN, üçte biri bayan olmak üzere kooperatifin 200 üyesi olduğunu, önce eğitim parolasıyla çalıştıklarını söyledi. Meyvecilik adına 2006 yılında 24 bin, 2007 yılında ise 5 bin meyve fidanı dikildiğini, ancak karşılarına çıkan taş ocağı kâbusu nedeniyle şevklerinin kırıldığını aktaran Gülşen,  "Tarım işleriyle uğraşmamız gereken bir süreçte, kadınımızla erkeğimizle kol kola taş ocağı denilen bölgeyi korumakla zaman harcadık" dedi. 

Panele konuk olarak katılan Kestel Kaymakamı Erhan ÖZDEMİR ise, Babasultan Barajı için DSİ‘nin Kozluören‘deki hazine arazisinden taş almak zorunda olduğunu, alım işlemi sırasında dinamit patlatılmayacağını, köylünün olası zararlarının ise 15 gün içerisinde DSİ tarafından tazmin edileceğini belirtti.  ÖZDEMİR, gürültü olmayacağını, taş alımı esnasında bir arazöz bulundurulup sürekli sulama yapılarak tozun önüne geçileceğini söyledi. Her şeyin bir bedeli olduğunu belirten Kaymakam Özdemir, "DSİ size nasıl gölet yapmışsa, oraya da barajı yapacak. Arazi devletin yeridir, DSİ de devletin kuruluşudur. DSİ taşı aldıktan sonra alanı düzeltecek, uygun olan yerleri ağaçlandıracak, ortaya çıkan arsa üzerine de soğuk hava deposu yapılacaktır" dedi.

Kozluören 1. Çevre Şenliği kapsamında İnegöl Fotoğraf Sanatı Derneği (İFSAD) üyeleri tarafından köyde çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergi açıldı. Köy meydanında izlenime sunulan sergi büyük ilgi gördü. Halk oyunları gösterisinden sonra geçilen piknik alanında ise, şenliğe katılanlar çuval yarışı, ip çekme, yoğurt yeme gibi çeşitli etkinlikler düzenlenildi.

Okunma Sayısı: 3893
Fotoğraf Galerisi