KRİZİN FATURASI TARIMA - MİLLİ GAZETE

MERKEZ
05.02.2009

ZMO Başkanı GöKkan Günaydın, hükümetin ülkede yaşanan ekonomik krizin faturasını tarımsal desteklerde indirime giderek tarım sektörüne çıkardığını öne sürdü.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, hükümetin, ekonomik krizin faturasını tarım sektörüne çıkardığını savundu. Günaydın, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin 25 ve 30 Ocak 2009 tarihlerinde Resmi Gazete‘de yayımladığı tebliğler ve Bakanlar Kurulu kararıyla 2008 yılı ürünleri için birkaç ay önce açıkladığı tarımsal desteklemelerde indirime gittiğini belirtti.

IMF‘nin isteğiydi

2009 yılı tarım bütçesinin önce 5,5 milyon lira olarak belirlendiğini ancak TBMM‘deki görüşmeler sırasında yüzde 10 kesintiye gidilerek 4 milyon 950 bin liraya indirildiğini ifade eden Günaydın, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşabilmek için tarım bütçesinde yapılan kesintinin son kararlarla destek kalemlerine yansıtıldığını, hükümetin 2008 yılı tarım desteklerini daha ödemeye başlamadan indirdiğini kaydetti. Günaydın, açıklamasında, "2008 yılı ürünü destekleme primlerini 2007‘ye göre zaten sadece ortalama 1 kuruş artıran hükümet, IMF‘nin talimatından sonra bunları ortalama 3 kuruş düşürmüştür. Prim miktarlarında artık 2006 yılının da gerisine gidilmiştir. Hükümet, krizin faturasını tarım sektörüne çıkardı" iddialarına yer verdi. Ayrıca sertifikalı tohum üreten ve kullanan çiftçilere verilen destekler ile tütün üretiminden vazgeçip alternatif ürün yetiştiren üreticilere yönelik desteklerde de kesintiye gidildiğini bildiren Günaydın, yeni bir Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal desteklemelerde kesintiye devam edildiğini kaydetti.

Çiftçinin üretimden kopuşu hızlanacak

ÖZELLİKLE hububat ve yağlı tohumlardaki ithalatın her geçen gün artarken zaten az olan prim miktarlarının daha da düşürülmesinin çiftçinin üretimden kopuşunu hızlandıracağını ifade eden Gökhan Günaydın, Türkiye‘nin bütçe ve primlerden yapılan bu kesintinin faturasını çok ağır bir şekilde ödeyeceğini savundu. Günaydın, tarıma gereken kaynağın aktarılması ve üreticinin insani gereksinimlerini karşılayacak bir gelir düzeyine kavuşmasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Okunma Sayısı: 537