KTV “UĞUR BÖCEĞİ” PROGRAMI

KTV “UĞUR BÖCEĞİ” PROGRAMI
KONYA
08.04.2010

Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR 29 Mart 2010 Pazartesi günü KTV’ de “UĞUR BÖCEĞİ” programına katıldı.

 

   Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR 29 Mart 2010 Pazartesi günü KTV‘ de Fatma ÖZTEMEL tarafından sunulan ve canlı yayından "UĞUR BÖCEĞİ" programına katılarak;

   Ziraat Mühendisleri Odası‘nın görevleri,

   12-13 Aralık 2009 tarihli 7. Olağan Genel Kurul ile göreve geldikten bugüne kadar yapılan çalışmalar (Konya Valiliğine, Konya Belediye Başkanlıklarına, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığına, tüm tarım kurum ve kuruluşlarına yaptığımız ziyaretlerde Konya‘nın tarım sorunları ve bu sorunları çözümlemek için neler yapılabileceği konularında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Konya Ticaret Borsasında Ziraat Mühendislerine ve çiftçilere yönelik "İyi Tarım Uygulamaları Eğitim" semineri ve Konya merkez başta olmak üzere İlçelerde Çiftçi ve Ziraat Mühendislerine yönelik "Hububatta Gübreleme ve Hastalıklarla Mücadele" konulu eğitim seminerleri düzenlendik. İki kurs dönemi olmak üzere Tarımsal Yayım ve Danışmanlık eğitimi düzenlenerek 46 Ziraat Mühendisi sertifikalandırıldı. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerine yönelik seminer ve toplantılar düzenleyerek öğrencilerin bölüm seçimi ve okuldan mezun olduktan sonra kamu kurum ve kuruluşlarında ve özelde çalışabilecekleri alanlar ve Ziraat Mühendisi olarak vasıflarını nasıl geliştirebilecekleri konularında bilgi verildi.  ZMO GENÇ‘ ler le birlikte çıkardığımız "Akademik Tarım Dergisi"nin 5. sayısı 2010 Konya Tarım Fuarında ZMO Konya Şubesi olarak açtığımız stantta okuyucuların beğenisine sunuldu vs..)

   Ziraat Mühendisinin çalışma alanları ve bu alanlarda yaşanan sorunlar ( Zirai İlaç Bayiliği için bakanlığın getirdiği sınav şartı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak açılan davalar sonucu sınav iptal edilmiştir. Ziraat Mühendisleri Zirai İlaç Bayiliği, Tohum Bayiliği, Gıda Üreten ve paketleyen yerlerde sorumlu yöneticilik, Zirai İlaç reçeteleri Ziraat Mühendisleri tarafından yazılmakta, tarımla alakalı kamu kurum ve kuruluşlarında kısaca bitkisel ve hayvansal üretimin başlangıcından tüketiciye sunulana kadar bütün aşamalarda çok geniş bir sektörde çalışmaktadırlar.)

   Tarım Danışmanlığının önümüzdeki yıllarda büyük bir öneme sahip olacağını (Tarım danışmanlığı sisteminin tam olarak oturması halinde verim ve kalite artacak çiftçi daha çok para kazanacaktır. Tarıma dayalı üretim yapan sanayici kaliteli ürüne sahip olacak ve tüketici de güvenilir bir gıdaya ulaşmış olacaktır.)

   Konya Tarımı için 2009 yılı değerlendirmesi ve 2010 yılı Konya Tarımı için beklentiler (2.2 milyon hektar tarım alanına sahip Konya‘da sadece 400 bin hektar alanın sulanabilmekte kıraç ekim yapılan tarım arazilerinde karasal iklime uygun bitkiler yetiştirilmektedir. Bu özelliği ile Türkiye‘de üretilen buğdayın yüzde 11‘i, arpanın yüzde 14‘ü, şekerpancarının ise yüzde 25‘i Konya‘da üretilmektedir ki son yıllarda kuraklığın olumsuz etkilerinin yaşandığını da göz ardı etmeyelim. Küresel ısınma sonucu son 6- 7 yıldır sürekli kurak geçen iklime bağlı olarak tarım kesimi büyük sıkıntılar çekti. Küresel mevsim değişikliğine bağlı olarak ılıman bir iklime geçişle birlikte 2008‘in sonbahar aylarından itibaren yağışlı bir havanın etkisinde kalan Konya‘da 2009 yılı da olumlu geçti. Önceki yıllara kıyasla yüzde 50 oranında bir yağış artışı yaşanan ilimizde 2010 yılının daha verimli geçeceğini umuyoruz. 2009‘da fazla yağışa bağlı çeşitli mantar hastalıkları ve eksik gübreleme gibi hatalarını gören çiftçi hastalıklarla mücadele ve düzenli gübreleme uygulamaları ile aynı yağışların devam etmesi halinde çok daha verimli bir yıl geçirecektir. Kendi kendine yeten bir il olmasına rağmen kalite düşüklüğünden dolayı yurt dışından buğday ithal eden Konya,  2010 yılı beklentilerinin gerçekleşmesi halinde dışarıdan bir gram bile buğday ithal etmesine gerek kalmayacaktır. Su sorunun çözümlenmesin de KOP,  Konya‘nın olmazsa olmazıdır. Sulanabilen 400 bin hektar arazi, Göksu‘nun Konya ovasına akması ve tamamının tarımda kullanılması halinde ancak 600 bin hektar ulaşacak ki bu kullanıma sanayi ve içme suyunu da dahil edersek sulanabilen arazi 450 hektarla sınırlı kalacaktır. Konya‘nın bazı bölgelerine ulaşmasa da tüm Konya ovasında yeraltı suyunun takviye edilmesi ile barajlar dolacak ve Konya‘nın iklimi değişerek ürün yelpazesi artacaktır. Konya ovasının bir çanak şeklinde olması nedeniyle dışarıdan hiçbir su kaynağıyla beslenememektedir. Artık biz Göksu yu değil, Kızılırmak suyunu Konya ovasına nasıl getiririz onun hesabını yapmalıyız. Bir diğer önemli konuda sulama yöntemleridir. Konya ovası için salma sulama yönteminden vazgeçilip basınçlı sulama sistemlerine dönülmesi halinde yıllık 1 milyar metre küp su tasarrufu sağlanacaktır.) hakkında bilgi verdi.

Okunma Sayısı: 1842
Fotoğraf Galerisi