KÜÇÜK TOPRAK SAHİPLERİNE "ÇİLEK ÜRETİMİ" ÖNERİSİ

KÜÇÜK TOPRAK SAHİPLERİNE "ÇİLEK ÜRETİMİ" ÖNERİSİ
ADANA
31.07.2007
 

31.07.2007 tarihli Y.Adana, Ekspres ve Barış gazeteleri haberidir... 

ZMO Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, pazarda taze meyvenin az olduğu dönemlerde olgunlaşması nedeniyle iyi gelir getiren bir ürün olduğunu belirtti

Çukurova‘da kısıtlı toprağa sahip olan üreticilerin çilek üretimi yaparak kısa sürede yüksek oranda gelir elde edebilecekleri bildirildi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Türkiye‘de çilek üretiminin 1970 yılından bu yana yapıldığını söyledi.

Barut, çileğin, her yaştaki insanlar tarafından sevilerek tüketilen bir meyve olduğunu, değişik iklim ve toprak koşullarında da ekonomik olarak yetiştirilebildiğini belirtti.

Taze olarak tüketilmesinin yanında, reçel, pasta, marmelat ve meyve suyu yapımında da kullanılan çilek üretimiyle, yatırımın karşılığının kısa sürede alınabildiğini anlatan Barut, bu nedenle küçük toprak sahibi üreticilerin de ekimini yaparak kısa sürede önemli oranda kar elde edebileceklerini vurguladı.

Çileğin, pazarda taze meyvenin az olduğu dönemlerde olgunlaşması nedeniyle iyi gelir getiren bir ürün olduğunu belirten Barut, Marmara Bölgesinde daha çok derin dondurmaya uygun, diğer bölgelerde ise sofralık çilek yetiştiriciliği yapıldığını bildirdi.

Barut, çilek ekim alanlarının her yıl giderek yaygınlaştığını ve halen 35 bin dekar alanda üretiminin yapıldığını belirterek, ‘‘Bu alanlardan yaklaşık 130 bin ton ürün elde ediliyor. 15 yıl önce bir dekar seradan 800 kilogram ürün alınabilirken, gelişen teknoloji ile günümüzde bir dekar alandan 6-7 ton ürün alınmaya başlandı‘‘ dedi.

‘‘FAZLA OLGUNLAŞMADAN HASAT EDİLMELİ‘‘

Barut, seralarda yılın her mevsimi yetiştirilebilen çileğin, ambalajlama ve saklama açısından uygun zamanda toplanması gerektiğine dikkat çekti. Fazla olgunlaşan çileğin pazar değerinin düştüğünü belirten Barut, şunları söyledi:

‘‘Fazla olgunlaşan ürünün nakliyesi zor yapılıyor. Bu nedenle hasat, ürün fazla olgunlaşmadan ve günün erken saatlerinde yapılmalı. Çilekler, meyvesi el ayası içine gelecek şekilde ve sapı 1 santimetre bırakılarak kesilmeli. Kesilen meyveler, 500 ve 250 gramlık plastik veya karton kutularda pazara sunulmalı.‘‘

Okunma Sayısı: 9866
Fotoğraf Galerisi