KURAKLIĞIN FATURASI GİDEREK AĞIRLAŞIYOR - VATAN
Tarımda kuraklık nedeniyle rekolte kaybı en az 3 milyar dolar. Elektrikte sınırlar zorlanıyor. Hidroelektrik santralleri alarm veriyor. Barajlarda doluluk oranı yüzde 20’lerde. Sağlın hastalık tehlikesi korkutuyor.
Gülümhan GÜLTEN / ANKARA
Türkiye, küresel ısınmanın etkilerini önce tarımda başlayan kuraklık, ardından da susuzluk ve alarm veren elektrik üretimiyle belirgin olarak yaşamaya başladı. Kuraklık yüzünden su kaynakları bir bir yok oluyor. Büyükşehirlerde su kesintilerinde düğmeye basıldı. Tarımda rekolte kayıpları had safhaya ulaştı. Elektrikte, olası bir krize karşı "gezdirme" adı verilen bölgesel kesintiler giderek artmaya başladı. Kuraklığın ekonomiye ve sosyal yaşama faturası ağır oldu. Kuraklığın yol açtığı sorunlar şöyle:
Tarımda büyük kayıplar
2007 yılı boyunca yeterli yağış olmayınca buğdayda, arpada, mısırda, pamukta ciddi üretim kayıpları yaşandı. Konya Ovası, Çukurova, Ege bölgelerinde rekolte kayıpları şimdiye kadarki en üst seviyelerine ulaştı. Rekolte kayıpları nedeniyle meyve sebze ihracatında azalma beklenirken, özellikle buğday, mısır gibi ürünlerde 2 milyar dolara yakın ithalat yapılması bekleniyor. Sahada yaptığı incelemelerin ardından Ziraat Mühendisleri Odası ve Ziraatçılar Derneği‘nin tespitlerine göre sadece buğdaydaki kaybın faturası 1.2 milyar YTL civarında hesaplanıyor. Hesap, buğday rekoltesinin 3 milyon ton azalacağı tahminine dayanıyor. Pamukta ekinci ekimin olmaması 1 milyar dolarlık ithalat gerektirecek. Mısırda da ithalat ihtiyacının 1 milyon tona çıkacağı öngörülüyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği verileri ise verim kayıplarındaki kritik durumu gözler önüne seriyor. Buna göre, pamuk - yüzde 30, mısır - yüzde 30, ayçiçeği - yüzde 30, incir - yüzde 40-50, domates - yüzde 40, karpuz - yüzde 70 verim kaybı bekleniyor.
Barajlar boşaldı
DSİ verilerine göre, barajlarda, kapasitenin 5‘te 1‘i düzeyinde su bulunuyor. Bu kapsamda DSİ, 4 büyükşehir İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa‘daki içme suyu baraöjlarının aktif doluluk oranı ortalamasını yüzde 19.9 düzeyinde olarak açıkladı. Geçen yıl bu oran ortalama yüzde 67 düzeyindeydi.