KURAKLIK, ANKARA’DA BUĞDAY ÜRETİMİNİ DE VURDU - MİLLİYET
Ankara’da Ekim alanlarının hızla azaldığını açıklayan Ziraat Mühendisleri Odası, kuraklık nedeniyle ekmek zammının kaçınılmaz olacağını söyledi.
UMUT KOŞAN
Buğday üretimindeki yüzde 7.5‘lik payıyla, geçtiğimiz yıllarda Konya‘nın ardından ikinci sırayı alan Ankara‘da kuraklık tarımı da vurdu. Ankara İl Tarım Müdürlüğü‘nce hazırlanan ve 2006-2010 yıllarını kapsayan İl Tarım ve Kırsal Kalkınma Master Planları Destek Projesi‘nde, adı geçen dönemlerde Türkiye‘nin buğday üretiminde binde 9‘luk artış sağlanacağı, Ankara‘nın buğday üretiminde ise binde 5 oranında düşüş yaşanacağı öngörüldü. Projede, Ankara‘daki buğday üretimi düşüşünün nedeni, gelecek 10 yıl içerisinde Ankara‘daki mevcut ekim alanlarının azalması buna paralel olarak, yağış ve bakım şartlarının olumsuzluğu olarak gösterildi.
Buğdaysız kalabiliriz
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Günaydın, Ankara‘daki buğday üretiminin 900 bin ton ile 1 milyon ton arasında değişini dile getirerek, master planı destek projesindeki öngörülerin doğru olduğunu söyledi. Günaydın, Ankara‘daki buğday üretiminde yaşanan düşme eğiliminin uzunca bir zamandan beri devam ettiğinin altını çizdi. Günaydın, buğday ekilebilen alanlardaki yaşanan kuraklığa dikkat çekerek, bu yıl içerisinde ürün alınamamasının söz konusu olduğunu söyledi. Günaydın, yaşanan kuraklığın buğday üretimine olumsuz etkisini şu sözlerle özetledi:
"Yaşanan aşırı kuraklık ve yağış yetersizliği de buğday üretimini ciddi anlamda etkiliyor. Bu yıl için Ayaş, Beypazarı, Nallıhan ve Güdül hattı ile Akyurt ve Kazan hattında çok ciddi bir kuraklık var. Buralarda ekilen üründen hiç buğday alınamıyor."
Günaydın, mevcut durumda Ankara‘da 400, 500 bin ton aralığında buğday üretilebilirse, bunun iyi bir rakam olacağını ifade etti.
Ekmek fiyatı artar
Projedeki buğday düşüş oranlarını "iyimser" olarak değerlendiren Günaydın, "Bu yıl Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın tahminleri yüzde 8 civarında bir azalma olacağını öngörüyor. Ama, bizim tahminlerimiz buğdaydaki rekolte düşüklüğünün en az yüzde 15 civarında olacağını gösteriyor" dedi.
Makarnalık buğdayın artış göstermesinin kar amaçlı olduğunu dile getiren Günaydın, buna karşılık ekmeklik buğday üretiminin düşme eğilimine dikkat çekerek, "Tüm dünyada iklim değişikliği nedeniyle buğday üretiminin ve stoklarının giderek azalması nedeniyle, buğday fiyatları dünya borsalarında da giderek yükseliyor. Bu nedenle Türkiye‘nin piyasada oluşabilecek spekülasyonları önlemek ve bu spekülasyonların un fiyatlarına ve nihayetinde ekmek fiyatına olan olumsuz yükselme olabilir" dedi.
Ekim alanları kentleşti
Günaydın, Ankara‘daki ekim alanlarının azalması konusunda da şunları söyledi:
"Çayyolu ve onun arkasındaki bölgeler, Ankara‘nın en önemli buğday üretim bölgeleriydi, ancak orada hızla bir imarlaşma ve yapılaşma sonucunda, buralarda artık buğday üretilmiyor. Diğer taraftan, Akyurt ve Kazan taraflarında da hem hızlı bir kentleşme, hem de hızlı bir sanayileşme olduğunu görüyoruz. Bu bize, bir kere daha Ankara‘da ekim alanlarının daraldığını gösteriyor."