KURAKLIK İZLEME MERKEZİ KURULSUN - MİLLİYET
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ve normalin altındaki yağış, tarımda kuraklık endişesini doğurdu.
Kuraklığı ‘doğanın gizli tehlikesi‘ olarak tanımlayan tarım sektörü yetkilileri, Türkiye‘nin kısmen de olsa kuraklığın etkisi altına girmeye başladığını belirterek kuraklık izleme merkezi kurulmasından damla sulamayı teşvike kadar bir dizi önlemin acilen alınması çağrısında bulundu.
Meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklığa dönüşebileceğini belirten Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklığa karşı şu çözüm önerilerini sıraladı:
- "Kuraklığın bir merkezden sürekli izlenmesi gerekiyor. Bilim çevrelerinin ‘Ulusal Kuraklık Önleme Merkezi‘ diye adlandırdığı bu merkezin bünyesinde farklı disiplinlerden araştırmacılar olmalı.
- Su toplama havzalarında ‘su yönetim birimleri‘ kurulmalı. Gerektiğinde havzalar arası su transferi için planlar hazırlanmalı.
- Su Konseyi kurulmalı ve suyun etkili bir şekilde kullanımı için ‘Su Yasası‘ çıkarılmalı. Bu yasayla gerektiğinde su kullanımında kısıtlamaya gitme gibi önlemler düzenlenmelidir.
- Damla sulama sistemi gibi tasarruflu su kullanımı için üreticiler teşvik edilmeli."
‘Vahşi sulama bitsin‘
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü‘nün 2005‘te kaldırılmasıyla birlikte Devlet Su İşleri dışında sulama yatırımı yapabilecek kamu kurumu kalmadığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, "Bu görevin il özel dairelerine devredilmesi ciddi bir açık yarattı. Bir kamu yönetimi organizasyonunun yürütülmesinde büyük yarar var" dedi. Günaydın kuraklık tehlikesine karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
- "Hızla sulama yatırımları tamamlanmalı. Sulanabilir 8.5 milyon hektar alan var. Bunun sadece 4.5 milyon hektarı sulanabiliyor. Önümüzdeki 10 yılda yıllık 400 bin hektar alanın sulamaya açılması gerekiyor. Türkiye‘de önümüzdeki dönemde hem yağış azalacak, hem de yağış rejiminde ciddi bozulmalar görülecek.
- Sulamanın hızla, açık kanallarla yapılan vahşi sulama yönteminden kapalı ve basınçlı sulama yöntemine dönüştürülmesi lazım. Damla ve yağmurlama sistemine geçmeliyiz. Çünkü damla sulamada toprağa gereksiz su vermediğiniz için tuzlaşma, çoraklaşma, alkalileşme gibi sorunların önüne geçmiş oluyorsunuz, yüzde 35 - 40 verim artışı sağlıyorsunuz.
- Türkiye‘nin üretim planlamasına gitmesi lazım. Çok su kullanılan şeker pancarı ve pamukta, ekim nöbeti sisteminde bunların boşalttığı alanlara yağ bitkileri ya da baklagiller ekilmeli."