KURAKLIK KAPIDA

KURAKLIK KAPIDA
ESKİŞEHİR
24.01.2023
 

ODA Başkanımız Baki Remzi SUİÇMEZ, Eskişehir Şube Başkanımız Levent ÖZBUNAR, Eskişehir Şube II. Başkanımız Selma GÜDER ve önceki dönemler Eskişehir Şube Başkanımız Yusuf KIZILDAĞ tarafından 23 Ocak 2023 Pazartesi günü Eskişehir Şubemizde “Kuraklığın Tarıma Etkileri” konusunda bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

Basının yoğun katılım sağladığı toplantıda:

Kuraklığa ilişkin açıklama yapan ODA Başkanımız Baki Remzi SUİÇMEZ, şubat, mart ve nisan yağışlarının beklendiğini, eğer onlar da yağmazsa ciddi verim düşüşü yaşanabileceğini söyledi.

Yağışların azalması ve kuraklık nedeniyle Türkiye’nin buğday üretiminin 17,6 milyon tona kadar düştüğüne dikkat çeken SUİÇMEZ, “Kuraklığı şu an yaşıyoruz ama biz 2020 yılında da kuraklığı yaşamıştık. 2007, 2008’de ülkemizdeki kuraklık birçok üründe gıda arz açığı, ithalatın artması ve ülkemizde 2010’dan sonra hayvan ithalatının artması da dahil olmak üzere yaşandı. Akdeniz havzasında sıcaklığın artacağı, yağışların azalacağı yıllar öncesinde ön görülmüştü” diye konuştu.

“Kuraklık gıda fiyatlarının yüksek olmasına da sebep olacaktır” diyen SUİÇMEZ, “2021’de yine çok ciddi yaşadık kuraklığı. Gerek yeterli gübre atılamaması gerekse kuraklıkla ilgili tohumla suyun yeterince buluşamaması nedeniyle buğday üretimimiz 17,6 milyon tona kadar düştü. Şu anda Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü de şubat, mart, nisan yağışlarını beklediğimizi, eğer onlar yağmazsa çok ciddi verim düşüşü yaşanabileceğini söyledi.  Kar örtüsü önemli. Şu anda maalesef kar örtüsünün olmamasıbarajların, göletlerin dolmasını da etkiliyor. Türkiye en sıcak ve yağışsız aralık ayını yaşadı. Tarım doğaya, yağışa bağımlı bir sektör. Dolaysıyla verimlilik açısından sulama önemli. Ülkemizde sulama yatırımları maalesef yüzde 60’lar düzeyinde. Kuraklık gıda fiyatlarının yüksek olmasına da sebep olacaktır. Kuraklık olmasa da girdi fiyatları TÜİK’e göre yüzde 121 arttıysa eğer çiftçinin tarladaki enflasyonu yüzde 151 ise; bunlar ister istemez yanlış tarım politikaları, pahalı mazot, pahalı gübre, sulama suyunun maliyeti, elektrik fiyatlarının yüksekliği bunlar üretim maliyetini artıracak. Bunlar da gıda fiyatlarını artıracak. Yanlış tarım politikalarının üzerine gelecek kuraklık etkisi çok daha biz tüketicileri olumsuz etkileyecek” şeklinde konuştu.

DSİ’den aldıkları bilgiye göre Eskişehir’de barajların doluluk oranının yüzde 35-40 civarında olduğunu belirten Eskişehir Şube Başkanımız Levent ÖZBUNAR, “Eskişehir şu anda 40-45 günlük karı barındıran il pozisyonunda olması gerekiyordu ama hala en ufacık bir kar yağışı yok. Susuzluk tatbikî etkileyecek. Verimi de etkileyecek. Verimden kaynaklı olarak bizim alım gücümüze bağlı olarak ürünlerin fiyatlandırılmasını da etkileyecek. Kar yağışı da yağmur da yok. Yer altı su kaynaklarımız azalmış pozisyonda. Barajlarda şu anda su yok. DSİ’den adlığımız son bilgiye göre yüzde 35-40 civarında. Yakın bir zamanda çok daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalacağız” ifadelerini kullandı. 

Okunma Sayısı: 217
Fotoğraf Galerisi