KURAKLIK TAHIL ÜRETİMİNİ DÜŞÜRDÜ - MİLLİYET

MERKEZ
06.10.2007
 

MERİÇ TAFOLAR

Yıl boyunca yaşanan kuraklık, ülke genelinde yüzde 20‘lere varan üretim azalmasını getirirken, rekolte düşüşü Türkiye‘nin tahıl ambarı olarak nitelenen Konya‘da yüzde 40, Ankara‘da yüzde 70‘lere ulaştı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye‘de tarımsal üretimin yağışa dayalı olduğunu ifade ederek, "Yağış olmazsa, kuraklık yaşanırsa üretimin düşmesi kaçınılmazdır. Çözüm, suya kavuşmayan 4 milyon hektar toprağı bir an önce suya kavuşturmaktır" dedi.

Kuraklıktan kaynaklanan üretim düşüklüğünün nedenlerini ve konuyla ilgili çözüm önerilerini Milliyet‘e anlatan Günaydın, Türkiye‘de ciddi bir tarımsal yönetim anlayışının olmadığını belirtti. Günaydın, "Tarımda, üretim düşününün bir bölümü yağış azlığına bağlı, bir bölümü de su kaynaklarının tarlaya ulaşımında yaşanan sorunlardan kaynaklanıyor" diye konuştu.

"Sulanabilecek alanların yarısı sulanmıyor"

Türkiye‘de 8.5 milyon hektar toprağın, teknik ve ekonomik ölçüler göz önüne alındığında sulanabilir durumda olduğunu söyleyen Günaydın, "Ancak yalnızca 4.5 milyon hektarlık alan sulanabiliyor. Türkiye‘de kurak geçen yıllar, tarımı kalbinden vuruyor" dedi. Günaydın, Türkiye‘de bulunan 112 milyar metreküp su kaynağından sadece 40 milyarının kullanılabildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Türkiye‘de her yıl 40 bin hektarlık yeni toprak, yapılan yatırımlar sonucu suya kavuşabiliyor. Bu yatırım hızıyla gidilirse, Türkiye‘nin sulanabilir alanlarının tamamını sulayabilmek için 100 yıla ihtiyacı var."

Yasalar üreticiyi küstürdü

Kuraklığın yanı sıra, 2001 yılında tarım reformu adı altında çıkarılan Tütün ve Şeker yasalarının da üretimi düşürdüğünü kaydeden Günaydın, "Yasaların ardından 18 milyon ton olan şekerpancarı üretimi 13.5 milyon tona, 200 bin ton olan tütün üretimi de 111 bin tona düştü" diye konuştu.

Hasat kaybı yüzde 10

Günaydın, Türkiye‘de tarımda kullanılan makinelerin eski olmasından dolayı, üretimde yıllık yüzde 10 düzeyinde hasat kaybı olduğu bilgisini vererek, "Tarımda makineleşme konusunda izlenen politikalarla, AB‘nin elden çıkarmaya çalıştığı tarım aletleri Türkiye‘ye giriyor" dedi.

Okunma Sayısı: 560