KURAKLIK TRAKYA'YI VURDU - CUMHURİYET - 20.07.2003

MERKEZ
20.07.2003
 

Tarım da payını aldı. Trakya'da buğday üretimi yüzde 20'ye düşerken sulama için yatırım yapılmadığından, tarım doğaya teslim edildi.

Bu yıl yağış rejiminde yaşanan düzensizlikler, tarımsal verimin, geçen yılki oranların altına düşmesine neden oldu. Özellikle yaz aylarını kurak geçiren Trakya'da buğday verimi yüzde 20 oranında düştü. Türkiye'de sulamaya yeterli yatırım yapılmadığı için kaderi doğa koşullarına teslim edilen tarla tarımı da ciddi bir tehdit altında.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan GÜNAYDIN, bu yıl Ege'nin güneyi, Orta Karadeniz'in geçit bölgesi ve Doğu Anadolu'nun kuzeyi dışında kalan yerlerin çok düşük yağış aldığını söyledi. Günaydın, Nisan - Mayıs ve Haziran'da yağış çok düşük olduğu için özellikle arpa, buğday, yulaf ve mısırın veriminde büyük azalma görüldüğüne dikkat çekti. Tarımsal verim için yıllık yağış ve yağışın yıla dağılım kriterlerine bakıldığını anlatan Günaydın, "Bu yıl, yağış rejiminde, yani yıla dağılım oranında büyük sorunlar yaşandı. Çukurova ile birlikte önemli bir tahıl ambarı olan Trakya'da da çok az yağış görüldü" dedi. Türkiye'ye bu yıl Haziran ayında 17.2 mm oranında yağış düştüğünü ifade eden Günaydın, normal şartlar altında Haziran ayında 32.6 mm yağış alındığının altını çizdi. Günaydın, yıllık yağışı 400mm altında olan bölgelerde tarımın ek sulama ile yapıldığını anlatarak, "Ancak Türkiye'de sulama yetersiz. Tarımı doğa koşullarından ayıramayız. Fakat yatırımlarla azaltabiliriz. Türkiye'de 24 milyon hektar alanda tarım yapılıyor. 8.5 milyon hektarı teknik ve ekonomik ölçülerle sunulabilir durumda. Bu alanın ancak 4 milyon hektarına sulama yapılabiliyor" diye konuştu.

Trakya çöle döndü

Bütçe ve maliyet politikaları nedeniyle sulama yatırımlarının neredeyse durduğunu belirten Günaydın, doğa koşullarına teslim olan tarla tarımının kuraklık nedeniyle büyük tehdit altında olduğunu söyledi.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Necmi Beşer de Trakya'da buğday üretiminde geçen yıla göre yüzde 20 düşüş görüldüğünü belirterek yaz aylarında neredeyse hiç yağmur yağmadığını söyledi.

Kış aylarında yağışın barajları doldurduğunu söyleyen Beşer, "Ancak yaz çok kurak geçti. İmkanı olan sulama yapıyor. Fakat sulama imkanlarının büyük bölümü çeltik için kullanılıyor ve diğer tarım ürünleri için su kalmıyor" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1193